Tema djurhälsa i Husdjur 1

Metoder för att minska ofrivillig utslagning av mjölkkor, samt bristen på veterinärer som vill arbeta med lantbrukets djur är huvudnumren i årets första nummer av Husdjur med tema djurhälsa.

Tema djurhälsa

Linnekulla gård i Ydre är ett skolexempel på hur förebyggande djurhälsoarbete både kan minska risken för att kor måste avlivas och samtidigt ge en bättre ekonomi. Bröderna Oskar och Johannes Stjärne berättar hur de gjorde för att sänka andelen kor som går till kadaver och minska djurhälsokostnaderna med 800 000 kronor per år.

Ett förebyggande arbete minskar också behovet av akuta veterinärbesök, något som blivit allt viktigare då färre veterinärer söker sig till lantbruket. Nu ser Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, över veterinärutbildningen för att få in fler studenter som vill jobba med storboskap. 

Vi möter också veterinärstudenten Timjan Åkerholm som bytte inriktning efter att ha arbetat 1,5 år på en mjölkgård.

Reportage – Kosovo

I Europas yngsta land har det mesta fått byggas upp på nytt efter kriget på 90-talet. Det gäller även mjölkproduktionen, där mycket fortfarande handlar om självhushållning. Husdjur besöker två gårdar som kämpar för den inhemska mjölkproduktionen.

Mjölkåret 2021

I år blir troligen året då antalet mjölkföretag i Sverige blir färre än 3000. Men det finns ljusglimtar, som en ökad invägning. Husdjur listar sex faktorer som kommer att påverka mjölkmarknaden 2021.

Growny – succén från Raggsjö

Byn Raggsjö i Västerbotten har levererat inte mindre än två kändisar – författaren Torgny Lindgren och holsteintjuren VH Growny. Vi besöker Grownys uppfödare Ivar Johansson som drygt 70 år gammal fortsätter avelsarbetet på fina kolinjer.

Kor vi minns – Cora

En reservdos från relativt okända tjuren Camaro gav upphov till en riktig toppko hos Böja Stommen utanför Mariestad. Cora blev 16 år gammal och har tillsammans med sina döttrar hittills gett mer än 420 ton mjölk till gården.

Spaningen – David Pettersson

Vilttrycket blir en allt tuffare utmaning för lantbruket. Genom att skapa sig en bild av hur omfattande skadorna är blir det också lättare att arbeta strukturerat i viltförvaltningen, skriver mjölkbonden David Pettersson.

Allt det och mycket mer i Husdjur 1 med utgivningsdag 27 januari 2021.

Prenumeranter kan även läsa Husdjur som e-tidning, läs mer om hur du skapar ditt konto här: E-tidning (vxa.se)