Tema vall i Husdjur 5

Vallen står i fokus i årets femte nummer av Husdjur. Bland annat besöker vi Geddeholm, som har lagt om sin vallstrategi efter att ha investerat i bevattning.

Tema: Vall

På Geddeholm utanför Västerås gör bevattningen att gödseln kommer ner bättre i marken och volymen säkras även torra år. Det innebär att gården kunnat ändra strategi både vad gäller sortval och hur arealen i stort utnyttjas.

I temat besöker vi även Brattbacka gård i Rengsjö som lägger stor vikt vid valletableringen. Något som blivit allt viktigare i ett mer ombytligt klimat. Även Stora Skattåsa i Nossebro får besök. De berättar om hur de räknat på sina vallfoderkostnader och om sitt skördesamarbete med Stallbergs lantbruk.

Vi skriver också om hur N-sensor kan användas i vallodlingen och om en ny schweizisk rödklöver som står emot rotröta.

Friskare kor med strategisk klövvård

På Olof Lars gård i Halland görs klövvården genom SOP-rutin. Det innebär att klövvårdaren tar en mindre del av besättningen vid tätare besök. Metoden har gett friskare djur, mer mjölk i tanken och mer arbetsglädje. I artikeln berättar gårdens personal om sina erfarenheter tillsammans med forskare och experter.

Höga foderpriser

Priserna på inköpt foder har ökat kraftigt sen i höstas. Och risken finns att de höga priserna håller i sig.

Säker sommar på gården

Ett sommarjobb på gården är ett bra sätt att introducera nästa generation till djurskötaryrket. Men det finns flera regler att vara uppmärksam på för att sommarjobbet ska bli bra för både ungdomar och arbetsgivare. Husdjur reder ut vad som gäller kring lön och arbetsmiljö för olika åldrar. Vi besöker också Ellen Svensson som tycker att det är så roligt att arbeta på föräldragården att hon valde naturbruk framför omvårdnad på gymnasiet.

Kor vi minns – Cindy

Jerseykon Cindy håller alltid huvudet lite på sned när hon håller koll på läget på Farstorps Troedstorp i Skåne. Det är en snygg dam som inte mjölkar i topp, men som å andra sidan är inne på sin femte laktation.

Allt detta och mycket mer i Husdjur nummer 5 med utgivningsdag 26 maj 2021.

Prenumeranter har även tillgång till vår e-tidning.

Saknar du en prenumeration? Teckna enkelt här!