Ung mjölkbonde på nytt LRF-uppdrag

Katarina Wolf, mjölkföretagare med fokus på jämställdhet och som brinner för att höja statusen på bondeyrket, har valts in i styrelsen för LRF-ungdomen.

Text Linda Grimstedt

Husdjur når Katarina Wolf, 27, under arbetet i ladugården. Coronapandemin har gjort att hela sista året på lantmästarprogrammet i Alnarp läses på distans, vilket gjort att Katarina Wolf tillsammans med sin sambo flyttat hem till Rimforsa och nu kan arbeta på familjegården parallellt med studierna.

Vill höja statusen

I början av mars valdes hon in i styrelsen för LRF ungdomen, efter ett år i styrelsen i lokalavdelningen, och någon vecka senare blev hon också utsedd till Årets ungdomsstipendiat av LRF Östergötland.

– Jag vill jobba för att höja statusen på bondeyrket. Även bland oss som är yrkesverksamma. Sen tycker jag att jämställdhetsfrågorna är extremt viktiga, de kommer jag nog att vilja driva ganska hårt, säger Katarina Wolf om sitt nya uppdrag.

Pågående generationsskifte

Familjegården är i slutfasen av ett generationsskifte där två av Katarina Wolfs bröder har tagit över driften och hon själv ska gå in efter sin examen i sommar. Gården har cirka 150 mjölkande kor och drygt 200 köttdjur bestående av korsningar från mjölkproduktionen.

– Jag och mina bröder har en jättestark tro på både mjölk och kött, säger Katarina Wolf.

Förra året lämnade hennes mamma Marita Wolf posten som styrelseordförande i Växa Sverige. Nu är det dags för nästa generation att ta en aktiv roll i föreningslivet.

Jag gillar att ha åsikter om saker och brinner för den här livsstilen och att argumentera för det här yrket. LRF känns som ett bra forum för att arbeta mer aktivt med de här frågorna, säger Katarina Wolf