Här är gården en familjeangelägenhet

Fredrikssons mjölkgård i Blaiken utanför Storuman är den sista som finns kvar i kommunen. I dag sköter gårdens tredje generation av mjölkbönder driften.

Text & foto: Marianne Lindberg

FAMILJ: Tomas Fredriksson, 32, sambon Klara Olovsson, 29, barnen Ossian, 4, och Vera 2.

KOM IN I YRKET: Tomas Fredriksson är uppvuxen på gården och visste redan som barn vad han ville bli. Han hängde tidigt med sin farmor ut i ladugården där hon skötte mjölkningen.

UTBILDNING: Lantbruksskola i Umeå.

BESÄTTNING: Cirka 120 djur, varav drygt 50 är mjölkande. I dag består besättningen till 70 procent av SRB men rasens andel ska växa till 100 procent. ”SRB-djuren är mer rejäla.” 10 600 kilo ECM och i snitt 160 i celltal.

UTFODRING: Självförsörjande på grovfoder, säljer vid överskott en del av andraskörden till samerna i området. Köper in kraftfoder. Alla djur får samma foder, en hyfsad fri tillgång på grovfoder samt en individuell giva kraftfoder.

ARBETSFÖRDELNING: Tomas Fredriksson ansvarar för driften. Pappa Mikael Fredriksson sköter gårdens ekonomi på fritiden vid sidan av sitt ordinarie jobb. Farfar Bengt står kvar som ägare på pappret och säger skämtsamt att han numera är ”getare”, en som ser till stängslen på fäboden.

AVEL: Seminerar själv. Har egen tjur till kvigorna men ska börja seminera även dem framöver.

INVESTERINGAR/PLANER: Ny utgödsling med kulvert och skrapor. Finns eventuellt planer för ett nytt stall och en robot.

ANSTÄLLDA: Svärfar Clas Olovsson som jobbar heltid och säsongsanställda.

ÖVRIGT: Försäljning av tjurkalvar och viss entreprenadverksamhet.

SEMESTER: Kan bli ett par dagar, en långhelg då och då. ”Sist besökte vi en djurpark med barnen.”

0011f9ac-2020-464d-93f0-e33a8037dc8f

I juni 2021 fanns det 164

företag med mjölkproduktion i Västerbottens län.

Källa: Jordbruksverket

Fredrikssons lantbruk

Gård: Jon Persgård i Blaiken, två mil nordväst om Storuman, Västerbotten. Har uppbundet stall för konventionell produktion.

Areal: Brukar 165 ha åker, varav 15 egna. Utspridda arrenden ger höga dieselkostnader. Sommartid skickas en del av djuren på skogs och fjällbeten över vida områden.