Årets vallmästare: Priset ett kvitto på att vi gör rätt

Äntligen kunde Årets vallmästare 2021 och 2022 ta emot sina priser och diplom under eftermiddagen på Borgeby fältdagar. ”Utmärkelsen är ett kvitto på att vår strategi är riktig”, sa Lisbeth Riberth som tillsammans med sin make Tomas utsågs till Vallmästare 2021.

Text, Foto Marianne Lindberg

Solen strålar över årets upplaga av Borgeby fältdagar. Och strålade gjorde även Markus Brisbo som blev Årets vallmästare 2022 liksom makarna Lisbeth och Tomas Riberth, Årets vallmästare 2021, då de fick ta emot sina diplom av Linda Grimstedt, chefredaktör på tidningen Husdjur.

– Jag är stolt och tycker det är jätteroligt. Men familjen har också del i priset, sa Markus Brisbo.

Lisbeth och Thomas Riberth var också på plats och tog emot utmärkelsen Årets vallmästare som de fick förra året, men då satte pandemin stopp för både lantbruksmässa och prisutdelning.

– I och med att vi fick priset har man blivit ännu mer motiverad och tvingas tänka efter hur och varför man gör som man gör, sa Lisbeth Riberth då hon fick frågan om vilken betydelse utmärkelsen har haft.

Kommer från Halland

Paret Riberth är välkända profiler från Guarp i Halland där de sedan agronomexamen i början på 80-talet verkat som lärare och rådgivare. Karriärbytet till mjölkbönder gjorde de först 2002 när de var i 40-årsåldern – en dröm var att själva driva ett företag i stället för att enbart lära ut och ge råd till andra.

Markus Brisbo bor i Brismene, ett par mil söder om Falköping, och är femte generationen att bruka Östergården med ett knappt 70-tal mjölkkor och uppfödning av mjölkrastjurar till slakt. Totalt omfattar företaget mellan 350 och 380 djur, där mjölkkorna är motorn och tjurarna (inklusive en del korsningskvigor) utgör ett andra ben.

En motor för plånboken

De tre pristagarna betonade vikten av en bra vallkvalitet och dess betydelse för djurens utfodring och välbefinnande – och gårdens ekonomi.

– Vallen är motorn i min plånbok, det är det billigaste sättet att få mjölk, sa Markus Brismo som också tycker det är viktigt att förnya vallen regelbundet samt att vara noga med att packa den rätt i plansilo efter skörd och kolla till den under sommaren.

Lisbeth Riberth kunde bara hålla med honom, inte minst är grödan viktig i tider av skenande kostnader på bland annat kraftfoder.

När makarna Riberth fick frågan om vad som var utmärkande för deras goda resultat och strategi svarade Lisbeth Riberth kort och gott:

– Det handlar om tajming och att följa väderprognoser.

Första valltemat på Borgeby

Demoodlingar av vallgrödor visas för första gången i år på Borgeby.

Det är första gången som vall och grovfoder är temat under Borgebys två fältdagar. Enligt arrangören vill man engagera allt ifrån deltidslantbrukare med några enstaka hektar vall och grovfoder i sin växtodling, till djurbönder och stora maskinstationer.

I år har arrangören skapat ett särskilt område för vall och grovfoder med odlingar, montrar och seminarier. På temaområdet visas bland annat vallblandningar, insådd av renbestånd av gräsarter, en minigrop i vallparceller och skördetidpunkter av vall.

På området kommer också balkvalitet och lagring av ensilage demonstreras. Det är HIR Skånes rådgivare som håller i markvandringar och demonstrationer på temaområdet.