Dags att anmäla djur till Elmia

Nu är det dags att anmäla djur till djurutställningen på Elmia lantbruk den 19 till 21 oktober. Anmälan är öppen till den 15 september.

Text Ann Christin Olsson

Totalt finns det plats för cirka 300 nötkreatur varav ungefär hälften mjölk- och hälften köttras. Av mjölkraserna kommer holstein, SRB och jersey att vara representerade. Holstein har 72, SRB 51 och jersey 6 platser

Följande köttraser kommer att vara med: Simmental, limousin, hereford, charolais, angus, blonde, dexter och belted galloway. Även andra raser kan komma med om intresse finns. Vid Elmia 2018 fanns till exempel även wagyu och shorthorn representerade.

– Fram till att vi har fyllt köttrasplatserna får alla som har stambokförda eller stamboksberättigade djur som lever upp till hälsokraven ställa ut. Blir det fler som vill ställa ut får vi kvotera platserna utifrån hur många stambokförda djur raserna har, säger Göran Johansson, ordförande i NAB.

Anmälan för djur till utställningen på Elmia är öppen till 15 september. Foto: Ann Christin Olsson

På köttsidan är det förutom riksutställningen, showmanship och aktiviteter för köttrasungdomar. Dessutom arrangerar Agria djurförsäkring och Svensk köttrasprövning Sire-klassen för meriterade äldre tjurar. För mjölkkorna är det förutom riksutställning även Sara-klass för produktiva och hållbara kor samt tävling i showmanship för ungdomar.

– Vi hoppas att det blir en folkfest när vi äntligen får ses igen. Så kändes det på Aveskon i väst i våras, säger Sara Wiklert Petersson, regionchef avel på Växa.

Eftersom det nu gått fyra år sedan föregående djurutställning på Elmia, och många kan känna sig lite ringrostiga kring hur det går till, ger hon rådet att kontakta sina respektive rasföreningar som har mer information.

Onsdag den 19 oktober är det Ungdomarnas dag, torsdag den 20 oktober Köttdjurens dag och fredag den 21 oktober är det mjölkkornas dag. 

Nytt för i år är att djurägarna själva kan gå in och anmäla djur på den här länken:  https://djuranmalan-elmia.vxa.se/. Det kan vara bra att redan nu registrera sitt konto, sedan kan man anmäla sina djur och själv göra ändringar fram till den 15 september. Efter det och fram till den 23 september måste justeringar göras till respektive rasförening.

– Efter det datumet kan vi inte garantera att ändringar kommer med i katalogen, men behöver man stryka ett djur, eller byta ut det, ska man kontakta sin rasförening så gör vi allt vi kan för att ordna det, säger Linda Grimstedt, chefredaktör för Husdjur.

Det är rasföreningarna som arrangerar utställningarna, medan tidningarna Husdjur och Nötkött har hand om djurkatalogen. Vid Elmia 2018 gjorde en miss hos Postnord att djurkatalogen inte kom fram till första utställningsdagen.  I år kommer katalogen att tryckas lokalt för att säkra att det inte sker igen.