Drönare hjälp att hitta rådjurskid i vallen

En drönare med värmekamera kan vara ett sätt att hitta gömda djurungar i vallen. Ett sånt exempel kommer från Fensmark på danska Sydsjälland.

Text Peter Winther Mogensen (Landbrugsavisen)

Ett rådjurskid hade placerats av sin mamma på en 30 hektar stor vall tillhörande mjölkproducenten Søren Christensen, som en helg förra året skulle ta sin förstaskörd. Han har för vana att söka igenom vallarna efter vilt.

På drönarbilden syns kidet som en gul fläck i mitten av vallen. Foto: Dennis Larsen

– Vi har tidigare hittat rådjurskid som gått igenom maskinen och det är så tråkigt. I år var dock gräset så högt att det var omöjligt att trava igenom det eller låta hundar söka igenom det, säger Jack Johnsen, anställd hos Søren Christensen.

Värmekamera blev lösningen

Søren Christensen föreslog därför att låta en drönare flyga över området. Jack Johnsen sökte efter en drönarpilot på en Facebooksida för närområdet och hittade Dennis Larsen från företaget DroneInspect. Hans drönare har en värmekamera, som normalt används för att söka efter läckor på värmerör.

– Men den kan också hitta rådjurskid, låter det nöjt från Dennis Larsen, som förra året berättade om räddningsaktionen i Landbrugsavisen.

Geten hittade sitt kid

Platsen där kidet hittades markerades med en påle. När skördeekipaget kom kunde föraren köra runt och senare på kvällen kunde Jack Johnsen se geten komma tillbaka och kalla fram sitt kid.

Det var första gången som Dennis Larsen använde sin drönare för att söka efter vilt i fält och därför tog uppgiften lite längre tid.

– Vi spenderade tre timmar på det inklusive en kopp kaffe och gott snack. Till nästa gång kommer Dennis att lägga in fältkartan och då kan drönaren flyga själv. Det kommer att minska flygtiden, bedömer Jack Johnsen.