Fokus på generationsskifte i Husdjur 2

I Husdjurs företagartema fokuserar vi helt och hållet på den viktiga frågan om generationsskifte. Bland annat möter vi gårdarna Lövåsa och Hansjö som valt två olika sätt att byta ägare.

Tema: Företagande

Mjölkföretagaren Dag Arvidsson hittade inte sin efterträdare bland sina barn, utan i sin anställda Emilia Astrenius Widerström. De gör nu ett långsamt generationsskifte där driften av gården slussas över steg för steg. 

I Orsa valde familjen Daniels en annan väg, genom att dela gårdens verksamheter i två företag som togs över av varsin bror. Nu har ett tredje företag startats, med alla tre bröderna Daniels som delägare.

I vårt tema berättar flera experter om vägen till ett bra generationsskifte. Vi listar också olika former av övertagande utöver den traditionella överlåtelsen inom familjen.

Jakten på metanet

Fodertillskott för att sänka kornas metanproduktion har väckt mångas intresse på senare år. Men många frågor återstår att lösa innan det kan bli en självklar del av foderstaten. Vi reder ut forskningsläget och hur det går för den svenska produkt som är närmast marknaden.

Årets mjölkföretagare

Brisbo lantbruk i Brismene utanför Falköping har utsetts till Årets mjölkföretagare av Växa och Ludvig och co. I Husdjur berättar Markus Brisbo om gårdens målmedvetna arbete med att ständigt utveckla och trimma produktionen.

Husdjur 75 år

Varje utgåva hela året uppmärksammar Husdjur att vi i år ger ut den 75:e årgången av tidningen. I det här numret möter vi årets högst avkastande besättning från 1995. Åsa och Mats Karlsson i Boden berättar om hur de nådde drygt 12 500 kilo ECM, vilket än i dag är över genomsnittet för svenska mjölkgårdar. 

Så påverkar du din elkostnad

När elräkningen landade på nästan 100 000 kronor fick det mjölkföretagaren Mikael Elström (ja, han heter så) att tänka till. Husdjur har räknat på hur han hade kunnat sänka sin elkostnad genom ett annat elavtal och genom att anpassa förbrukningen över dygnet.

Familjehem på mjölkgården

Koldemo lantbruk i Arbrå är inte bara en mjölkgård utan också familjehem för barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. Anneli och Mikael Svärd har genom åren tagit emot många barn i sitt hem och flera av dem har också tyckt om att kunna få vara med i sysslorna på gården.

Kor vi minns: Krona

Trots att hon var trögmjölkad kom 802 Krona på Janpers lantbruk i Stora Skedvi upp i en livstidsproduktion på 118 000 kilo ECM. Trots att karusellen kunde få still en kvart i väntan på Krona gjorde hennes goda hälsa och fruktsamhet att hon blev en uppskattad kollega på gården.

Spaning: att vara mjölkbonde i Zambia

Sist i tidningen berättar mjölkföretagaren Charity Moonga om livet som småskalig mjölkproducent i Zambia. Trots dålig infrastruktur är mjölken en lönsam näring och nu satsar makarna Moonga på fler kor och högre produktion.

Allt det och mycket mer i Husdjur 2 med utgivningsdag 23 februari 2022.

Husdjur finns också som e-tidning, gratis för alla prenumeranter.

Saknar du en prenumeration? Den tecknar du enkelt via vår prenumerationsavdelning. Du får direkt tillgång till e-tidningen så snart du har lagt din beställning.