Historiskt mjölkstall har snart gjort sitt

En epok går i graven i samband med utbyggnaden av Hamra gård. Från 2024 kommer det inte längre att finnas några djur i Gustaf de Lavals gamla ladugård som varit i bruk sedan 1900.

Text, Foto Linda Grimstedt

Hamra gård har i över 100 år spelat en viktig roll i svensk mejerihistoria. Inte minst som säte för utvecklingen av den teknik som har gjort Delaval till ett av världens ledande tillverkare av utrustning för mjölkproduktion.

Gården köptes 1894 av Gustaf de Laval som 1878 hade uppfunnit separatorn. 1899 började gården sälja ”garanterat tuberkelfri” mjölk till hushållen i Stockholm. Ett år senare, 1900, stod den nya ladugården klar.

Uppbundet på väg bort

Den kallas i dag för Visningsladugården och är fortfarande i bruk med plats för mjölkning av 68 uppbundna kor i kortbås. Men utvecklingen i samhället går allt mer mot ett förbud mot att hålla mjölkkor uppbundna. Och när Delaval nu bygger ett nytt mjölkstall och fördubblar koantalet på Hamra, kommer mjölkkorna att slutligen flytta ut ur Visningsladugården.

Stallet kommer heller inte att anpassas för andra djurslag, utan Gustaf de Lavals bygge kommer efter drygt 120 år att tömmas på djur.

– Det har funnits flera förslag på att bygga om den. Men det blir inte bra, för då måste vi kompromissa med måtten och det vill vi inte, säger Johan Bjurevall, vd för Hamra gård.

Inspireras av det gamla

Däremot kommer det nya kostallet att utseendemässigt inspireras av den gamla ladugården. Serviceutrymmena till det nya stallet kommer att placeras på mitten av den ena långsidan på ett sätt som påminner om besöksentren till Visningsstallet.

– Vi ska andas historia, men ändå framtid, konstaterar Johan Bjurevall.