Möt Norrmejeriers nya vd

Den 1 oktober får Norrmejerier återigen en ny vd. Då tillträder Gerhard Bley som tidigare arbetat på bland annat Kavli och Arla.

Kaffe verkar ha blivit den röda tråden för vd-posten på Norrmejerier. När Anders Fredriksson förra året lämnade för Löfbergs ersattes han av Krister Zackari med ett förflutet på Gevalia. Och när denne nu slutar tillträder istället Gerhard Bley, som en gång i tiden arbetade på Arvid Nordqvist.

– Kaffe och mejeri är roliga branscher, säger Gerhard Bley.

Gerhard Bley.

Han kommer närmast från en elva år lång anställning som vd för Kavli, med bland annat mejeriprodukterna Bärry och Bollnäsfil i produktportföljen. Innan dess var han försäljningsdirektör för Arla i Sverige.

Van vid hetluften

På båda uppdragen har han varit med och gjort förändringar som väckt starka känslor i branschen. På Kavli flyttades produktionen av Bärry, Bollnäsfil och Tigeryoghurt från Gefleortens mejeri till Grådö och på Arla var han med om att luckra upp de regionala gränserna för mejeriernas försäljning över landet.

– Det blev ju ramaskri. Men bortsett från det var det intressant att se hur väldigt lojala konsumenterna är regionalt, säger Gerhard Bley.

Erfarenheterna från Arla och Kavli tar han med sig till Norrmejerier där han tillträder den 1 oktober. Gerhard Bley vill se en effektiv organisation som tar vara på mjölken och förädlar dess värde på bästa sätt. Han är medveten om att Norrmejerier har några ekonomiskt tuffa år i bagaget.

Siktar högre än Arla

– Jag känner Norrmejerier som ett stabilt och lönsamt mejeriföretag och lönsamheten måste förbättras. Jag har inte hela bilden, men fokus borde bli på ökad effektivitet i hela värdekedjan samt att ha ett starkt kommersiellt fokus både i Norrland och hela riket.

Genom att ta fasta på det norrländska och stärka varumärkena nationellt har Gerhard Bley ett tydligt mål.

– Mitt mål är att vi ska ha ett högre avräkningspris än Arla. Norrmejerier har hamnat lite på efterkälken och vi behöver bli betydligt vassare för att öka ersättningen till våra ägare.

Sida vid sida

Sedan han lämnade Kavli för ett år sedan har han arbetat i sitt eget företag med bland annat ledarskapsutveckling, en fråga han brinner för och vill fortsätta med inom Norrmejerier. Han har även haft styrelseuppdrag i uppstartsföretag inom växtbaserade livsmedel. Dessa kommer han nu att avsluta, även om han tror på en samexistens mellan växt- och animaliebaserad mat.

– Konsumenterna efterfrågar olika alternativ och jag tror inte på att ställa saker mot varandra. Jag är övertygad om att vi kommer att ha en stark mejeriindustri för all framtid, men den måste också göra sin hemläxa. Vi måste visa att vi är ett hållbart alternativ.