Kalvar och ungdjur i senaste Husdjur

Grunden till en bra mjölkko läggs långt innan hon kliver in i mjölkstallet. I Husdjurs tema Kalvar och ungdjur fokuserar vi på hur du kan göra så mycket rätt som möjligt under kalv- och kvigperioden. I den extra tjocka utgåvan ger vi också tips om värmestress samt hur du kan skydda gården mot IT-intrång.

Tema: Kalvar och ungdjur

På gården Sventorp Lunden utanför Skövde var kvigorna för många, för ojämna, för feta och för gamla. Det blev utgångspunkten för en rejäl omstart som nu har lett till sänkt inkalvningsålder från 27 till 23 månader. Vi tittar också in på Skeppargården på Öland som med nya rutiner har arbetat sig till en god kalvhälsa och näst intill obefintlig dödlighet.

En minut per kalv är det nya mottot på Skeppargården. Foto: Lisbeth Karlsson

I temat ger vi också sex smarta tips på hur du håller kostnaderna för kvigorna nere så här i dyrtider.

Hurra för Husdjur, 75 år!

I juli börjar Husdjur sin 75:e årgång. Det firar vi med ett tillbakablickande samtal med tidigare chefredaktörer som berättar om hur tidningen utvecklats genom åren. Vi möter också tre läsare som berättar vad tidningen har betytt för dem.

Tips från Årets vallmästare

Årets vallmästare 2022, Markus Brisbo, satsade förra året på en ny gödselbrunn. I år kan han sprida flytgödsel när det är som bäst för grödan och sparar därmed in en del av mineralgödselbehovet. Vi har tagit hjälp av Anna Aurell Svensson på Växa för att räkna ut hur mycket mer flytgödseln är värd när den kan spridas på våren istället för på hösten.

Minska värmestressen

Kor visar tecken på värmestress vid lägre temperaturer än många tror. I Husdjur berättar rådgivare och lantbrukare om bra sätt att hindra att värmen sänker mjölkavkastningen.

Mer teknik ökar digital sårbarhet

Teknikutvecklingen inom lantbruket går med rasande fart och erbjuder stora möjligheter till mer effektiv produktion. Men det innebär också en ny risk för sårbarhet vid exempelvis en IT-attack. Vi har frågat aktörerna i branschen hur de arbetar för att hålla gårdarnas system säkra, samt ger tips på vad du själv kan göra för att skydda dig.

Skogsgård ser till helheten

Anders och Anna Carlsson. Foto: Lisbeth Karlsson

Anna och Anders Carlsson på Skogsgård i Getinge arbetar målmedvetet för att maximera betesdriften på sin gård. I dag betar djuren sex månader per år. Det har bland annat inneburit att de har anpassat sitt avelsarbete för att få fram djur som passar den typ av bete som erbjuds på Skogsgård.

Dags att nominera Årets djurskötare och ungdomsdiplom

Anmälan till Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom har öppnat. Fram till den 31 juli går det att nominera kandidater via de här länkarna:

Årets djurskötare

Årets ungdomsdiplom

Allt det och mycket mer i Husdjur 6-7 med utgivningsdag 22 juni 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, gratis för alla prenumeranter. Här hittar du mer information: Husdjur

Saknar du en prenumeration? Här kan du beställa tidningen och få direkt tillgång till e-tidningen med alla utgåvor sen 2014: Prenumeration (vxa.se)