Örnsro ute till försäljning

Nu ligger Viking genetics tjurstation Örnsro ute till försäljning. Priset är satt till 36 miljoner kronor.

Text Linda Grimstedt

Förra året meddelade Viking genetics att den svenska tjurstationen på Örnsro i Skara ska stängas och seminverksamheten flyttas till danska Assentoft. Nu har Örnsro lagts ut till försäljning. Priset är satt till 36 miljoner kronor. Nu startar processen med att hitta rätt köpare.

– Vi la ut det i fredags eftermiddag, det är inte som att sälja en lägenhet i stan. Ju mer unikt ett objekt är desto längre tid kan det ta att sälja, säger Mikael Sjöberg, fastighetsmäklare på Skånegårdar som ansvarar för försäljningen.

Flygfoto_webb.jpg

Flygfoto över Örnsro. Foto: Skånegårdar

Eftersom Örnsro är bolagsägt har även juridiska personer möjlighet att köpa fastigheten, vilket gör den intressant för fler typer av köpare. På gården finns förutom åtta inhägnade djurstallar och den gamla ladugården, även två kontorsbyggnader och en laboratoriebyggnad. Specialutrustningen för seminverksamheten är inte till salu, däremot erbjuds köparen att köpa kontorsutrustning och inventarier som hör djurhållningen till.

Olika typer av köpare

Även fem bostadshus på mellan 77 och 120 kvadratmeter boyta ingår i försäljningen. Arealen är begränsad till 24 hektar åker och 2 hektar skog.

– Det kan vara en lantbrukare som köper, för det finns väldigt mycket ekonomibyggnader. En annan kan vara en liknande verksamhet som den som finns i dag. En tredje typ av köpare är någon form av investerare för det finns många kontorsutrymmen och djurstallarna kan göras om till lagerlokal, säger Mikael Sjöberg.

Flytt i september

Planen är nu att tjurarna ska flytta från Örnsro i september.

– Vi i styrelsen har inte hört något annat. Men än så länge används det och är kvar i den mån det behövs, säger Per Johan Svensson, styrelsemedlem i Viking genetics.