Tema vallskörd i senaste numret av Husdjur

Vallskörden är igång i den södra halvan av Sverige. Det märks i Tidningen Husdjur nummer 5 där temat är vallskörd.

Text Linda Grimstedt
Foto Torbjörn Esping

Tema: Vallskörd

På Komstagården på skånska Österlen möter vi Roland Persson (bilden) som sparar pengar i inköpt protein på sina lusern- och klöverrika vallar. 

Vi tar också pulsen på den tekniska utvecklingen i vallodlingen, där nya hjälpmedel underlättar för lantbrukaren att ta beslut kring grödan.

I Växbo möter vi tidigare Vallmästarna på Jon-Jons lantbruk som fortsätter att trimma gårdens grovfoderproduktion.

Kompisgäng stöttar varandra

Oavsett konjunktur i mjölkproduktionen ses sex småländska mjölkgårdar varannan vecka året om för att prata om stort och smått. Runt fikabordet stöttar och sporrar de varandra – eller så blir det utflykt med allt från matlagningskurs till luftballongsfärd.

Herr Avelssverige tackar för sig

Sedan tidigt 80-tal har Lars-Inge Gunnarsson haft förtroendeuppdrag inom de svenska avelsföreningarna. Nu kliver han av som ordförande för Viking genetics för att istället ägna sig åt de egna gårdarna Skottorp, Ösarp och Ränneslöv. Vi möter Lars-Inge Gunnarsson i en stor intervju och säger hej till hans efterträdare Per-Johan Svensson.

Husdjur 75 år: från showmanship till avelsansvar

Linn Gullberg var bara fyra år när hon för första gången tävlade i showmanship. Sedan dess har hon varit med på bild i Tidningen Husdjur många gånger i samband med olika utställningar. Intresset för showmanship var det som ledde henne vidare till ett arbetsliv inom mjölkbranschen. I dag är hon avelsansvarig på Skånesemin.

Cow-fluensers på Instagram

När det blev för många bilder på kor i mobilen startade Maja Ekströmer och Ellinor Johansson Instagram-kontot Solmjölk. Där berättar de båda djurskötarna om vardagen på en svensk mjölkgård, någonstans på Öland. Kontot har fått många följare och bidrar till att visa för andra hur mjölken blir till.

Kor vi minns: Rullan

Tre generationer av kofamiljen Rullan mjölkar på Väggarps gård i halländska Getinge. Den fjärde generationen – nummer 168 – blev en av de sista svenska kvigorna att lämna Sverige för att bli embryodonator hos Viking genetics i Finland.

Allt det och mycket mer i Tidningen Husdjur 5 2022 med utgivningsdag 25 maj.

Läs i e-tidningen

  • Husdjur finns också som e-tidning, du hittar den här: Husdjur

Prenumerera