Välfyllt startfält till Elmias djurutställning

Ett fullbokat startfält med mjölk- och köttrasdjur står redo för djurutställningen vid Elmia lantbruk 2022. ”Vi fyller våra platser med djur hela vägen från norr till söder”, säger Holsteinföreningens ordförande Anki Sandin.

Text Linda Grimstedt
Foto Ann Christin Olsson

Möt tidningarna i kiosken

Tidningskiosken vid visningsringen 2018.
  • Precis invid utställningsringen har Husdjur och Nötkött som vanligt sin tidningskiosk. Där kommer utställningskatalogen finnas att hämta, liksom aktuella utgåvor och bilagor för båda tidningarna.
  • Lista över sena katalogändringar kommer att finnas vid tidningskiosken, samt här på husdjur.se
  • I tidningskiosken kommer vi att ha förmånliga prenumerationserbjudanden, samt vår uppskattade tävling med chans att vinna ett fint kalvtäcke.
  • Vi vill också jättegärna höra vad ni tycker om tidningarna, samt vad ni skulle vilja läsa mer om framöver.

Missa inte!

  • Onsdag 19 oktober klockan 12.10 delas pris ut till Årets djurskötare och Årets ungdomsdiplom i utställningsringen, hall D.

Djurutställningen vid Elmia Lantbruk är ett jättearrangemang med 300 djur från åtta kött- och tre mjölkraser. Mycket logistik ligger bakom att planera för uppställning av djuren samt att lista dem i utställningskatalogen.

På mjölksidan kommer omkring 150 djur till start.

– Vi har fått in bra med djur, men vi hade ändå önskat att vi hade fått in fler, säger Maria Eriksson, konsulent på SRB-föreningen som har 39 kor och 9 kvigor anmälda.

Hon gläds åt att anmälningarna är jämnt fördelade mellan klasserna och att det bland de djurägare som kommer till utställningen finns några nya som aldrig ställt ut förut.

– Vi hoppas att de får mersmak, säger hon.

Domare i SRB är Chris Studer från Kanada som i kontakt med föreningen varit väldigt entusiastisk. Han ska även visa de båda holsteinkorna från Isaksgården, vars ägare är Holsteinföreningens ordförande Anki Sandin.

– Kor förenar människor över hela världen, konstaterar hon.

Ett 90-tal holsteins är anmälda till utställningen i de olika klasserna. Det tog ett tag innan anmälningarna började komma in och Anki Sandin tror att det beror på att många är ovana att delta vid evenemang efter pandemin. För att uppmuntra sina medlemmar beslöt föreningen att bjuda på anmälningsavgiften.

– Vi gör det som tack för att de kommer och visar upp sina djur för konsumenter och besökare, säger hon.

Domare för holstein är Mark Nutsford från Storbritannien.

– Han är en välkänd man i Europa och har dömt europamästerskapet. Han har en fantastisk besättning själv, säger Anki Sandin.

Jerseyföreningen har minst antal platser tilldelade på Elmia, men fick ta över några från SRB-föreningen då intresset var stort. 15 jersey finns anmälda till utställningen

– Sen finns det många jättefina djur som jag känner till men som inte är med, konstaterar föreningens ordförande Dan Dotes som själv har med sig två djur.

Domare är Peter Larsson från Danmark.

– Det är jerseygurun på Viking genetics. Han har bra koll på kor och brukar prioritera de yngre framför de äldre, säger Dan Dotes.

Utställningskatalogen produceras av Husdjur tillsammans med Tidningen Nötkött och går redan nu att se här: Utställningskatalog Elmia 19 oktober 2022