Vall och bete i Husdjur 4

Det är dags att släppa ut djuren på bete, samtidigt som de ska växa eller mjölka bra. På Kalset mjölk följer Anna Samuelsson kvigornas tillväxt på betet och anser att förstagångsbetarna behöver stödutfodring för att inte tappa fart.

Tema: Vall & bete

– Jag trodde faktiskt att kvigorna växte bättre på betet än vad vågen visade.

Det säger Anna Samuelsson på Kalset mjölk i Smålands stenar. I Husdjur berättar hon om resultatet av de vägningar och tillskottsutfodring som gården gjort sen de la om till ekologisk produktion.

Vi möter också Peter Nilsson som fått bra resultat av bete med vårsådd råg. Och så hälsar vi på hos de allra första Vallmästarna, kusinerna Thorbjörn och Jonas Holgersson, med anledning av att tävlingen fyller 20 år. Samtidigt passar vi på att presentera finalisterna i årets tävling.

Stolta medaljörer

I början av april var det utdelning av LRF mjölks guldmedaljer för 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Eva och Olof Larsson på Lilla Brännarp i Getinge var två av de stolta mjölkföretagare som fick ta emot medalj av kungen vid ceremonin på Stockholms slott.

Husdjur 75 år: ständigt fokus på bete

Betet har alltid varit en viktig fråga i Husdjur. Vi möter pensionerade rådgivaren Tauno Turtinen som ofta intervjuats i tidningen och som har följt betesfrågan ända sen 50-talet.

Dags för semester

Sommaren närmar sig och med det önskemål om semester. Under några korta veckor ska personalen vara ledig, samtidigt som mjölkgården är i en intensiv växtodlingsperiod. Vi reder ut vad som gäller för gårdar med kollektivavtal, samt tipsar om hur du enklast får till ett bra semesterschema.

Följ med till Avelskon i väst

Nu börjar koutställningarna komma igång efter pandemin. Husdjur var med vid Avelskon i väst och bjuder på ett bildreportage från tävlingen.

Mjölkkor i ”tjurstallet”

Jens och Sandra Ivarsson i Vederslöv hade ambitionerna, men inte pengarna, att nystarta med mjölkproduktion. Lösningen blev att söka finansiering till ett tjurstall som drygt tio år senare kommit att rymma en snart färdiguppbyggd mjölkbesättning.

Kor vi minns: Valla

Nio individer och fem generationer ingår i den röda kofamiljen Valla hemma hos Marcus Kraft i Linghem. Detta trots att han egentligen bäst gillar svarta kor. Men ett auktionsbesök på granngården 2013 visade sig leda till ett lyckat inköp.

Allt det och mycket mer i Husdjur 4 med utgivningsdag 27 april 2022.

Husdjur finns också som e-tidning, gratis för alla prenumeranter. Här hittar du mer information: Husdjur

Saknar du en prenumeration? Här kan du beställa tidningen och få direkt tillgång till e-tidningen med alla utgåvor sen 2014: Prenumeration (vxa.se)