De får priset Årets mjölkbonde 2023

Carina och Torbjörn Larm i Hangelösa, Lundsbrunn, får utmärkelsen Årets mjölkbonde 2023. Affärsidén för gården är att vara så effektiva som möjligt med de resurser som finns.

Text Linda Grimstedt
Foto Daniel Strandroth

Det är en väldigt överraskad Torbjörn Larm som nyligen tagit emot beskedet om att han och hustrun Carina tilldelats utmärkelsen Årets mjölkbonde och att de därmed även kan titulera sig Årets mjölkföretagare.

– Vi har en gammal anläggning, men tydligen ser de mer till resultatet. Vi använder modern teknik, men husen är välanvända, säger Torbjörn Larm.

Tidiga med mjölkrobot

På gården finns 125 kor som mjölkas i två robotar. Lösdriften är byggd 1992 och de första robotarna installerades redan 2000 och byttes ut 2016. Besättningen består till 60 procent av SRB och mjölkar 12 300 kilo ECM. På gården finns också två anställda, samt sonen Johan Larm som ska börja ta över till sommaren.

– Den här utmärkelsen är ingen enmansshow, det är ett teamarbete som ligger bakom i allra högsta grad, säger Torbjörn Larm.

Nästan självförsörjande

Gården brukar 250 hektar och försöker odla så stor andel av kornas foder som möjligt. Det ligger i linje med företagets strategi.

– Vi har finslipat det vi har haft och försökt använda det så effektivt som möjligt, säger Torbjörn Larm.

Årets mjölkbonde utses av Växa och Ludvig och co. I Husdjur nummer 3 kommer som utkommer i slutet av mars kan du läsa ett längre reportage från Hangelösa.

Utmärkelsen Årets mjölkbonde har delats ut sedan 2012 till en mjölkföretagare som bidragit till att utveckla mjölksektorn genom att på ett föredömligt sätt ha utvecklat sitt företag och varit en förbild för andra. I år delas utmärkelsen ut i samband med LRF Mjölks guldmedaljsutdelning på Stockholms slott den 27 mars.