Svenska tog hem europeisk stortävling

Jenny Andersson, tidigare elev på Stora Segerstads naturbruksgymnasium, vann i onsdags exteriörbedömningstävlingen för nötkreatur vid franska Concours général. 63 ungdomar från 24 europeiska länder deltog.

Text Linda Grimstedt

Jenny Andersson, Elise Bolmvall och Alma Gustafsson var tre av de elever från Stora Segerstad som i våras ingick i laget som vann Skol-SM i showmanship. I måndags åkte de till Paris för att tävla individuellt vid Concours général, en anrik tävling för yrkesverksamma eller studerande ungdomar inom lantbruket.

En av blonde-korna på lantbruksutställningen i Paris. Foto: Elise Bolmvall

De svenska deltagarna ställde upp i exteriörbedömningsklassen för nötkreatur, tillsammans med 60 andra tävlande. 24 olika nationaliteter fanns representerade.

Tävlingen hölls i onsdags förmiddag och ungdomarna fick välja en köttras och en mjölkras att bedöma, för svenskarnas del holstein och blonde d’aquitaine. Inför Frankrikeresan hade de övat dels på mjölkkorna på Stora Segerstad, dels på en blonde-besättning i närheten av skolan.

En timme i ringen

Under en timme fick de bedöma ett yngre och ett äldre djur av varje ras. Dagen innan hade de fått en genomgång av vad de skulle titta efter på varje djur.

De svenska deltagarna Alma Gustafsson, Elise Bolmvall, Jenny Andersson och läraren Ann Blixt. Foto: privat

– Det mesta var lika som hemma. Det enda var linjen över bäckenet som skulle vara som en hylla. Det var nytt för oss att vi skulle titta på det, berättar Jenny Andersson.

Vid prisutdelningen på onsdagskvällen stod det klar att hon gick segrande ur tävlingen, med 0,85 poängs marginal till tvåan i klassen.

– Det är ju jätteroligt, säger Jenny Andersson och berömmer även sina medtävlande som kom på plats 48 och 60.

Hon tävlade för Stora Segerstad i delmomentet exteriörbedömning under Skol-SM, men är annars framför allt aktiv inom showmanship där hon tävlat för Smålands kalvklubb i 14 år. Och det är inget hon tänker sluta med.

– Jag fortsätter med showmanship, det är det roligaste i ringen. Sen är det också kul att bedöma kor.

Hon är uppvuxen på mjölkgården Stockabäck i Tranås. I somras tog hon studenten och arbetar sen i september som djurskötare på Bratteborg i Hestra. Jag vill fortsätta arbeta med mjölkkor, det är det jag vill göra och hjälpa till att utveckla de gårdar där jag jobbar.