Ko med kalv i Husdjur 5

Det finns allt mer kunskap om att hålla ko med kalv tillsammans i en modern mjölkproduktion, både från forskning och enskilda gårdar. I det senaste numret av Husdjur besöker vi de svenska pionjärerna Anton och Lola Ivarsson, samt SLU:s forskningsstall Lövsta där de första kalvarna som föddes i systemet nu själva har kalvat in.

Text Linda Grimstedt
Foto Camilla Olsson

Tema: Kalvar och ungdjur

På Tockarp ekogård bestämde Anton och Lola Ivarsson för några år sedan att de ville ha kalvarna tillsammans med korna de första veckorna efter födseln. Nu har de hittat ett sätt som fungerar för dem och där korna samtidigt ger mjölk även till roboten.

Sigrid Agenäs och Hanna Eriksson i forskningsstallet Lövsta utanför Uppsala. Foto: Camilla Olsson

Vi besöker även forskarna Sigrid Agenäs och Hanna Eriksson på Sveriges lantbruksuniversitet som i flera omgångar har studerat effekterna av att ha ko med kalv tillsammans i produktionen. Nu vill de undersöka om det går att avla för kor som passar i systemet.

På temasidorna möter ni också Nygårds mjölk i Fjälkinge som satsar hårt på uppfödningen av såväl kvigor som tjurar. Och i Annelöv lägger Tania Åkesson Valtersson om från en skarp seminstrategi för köttrastjurar till att istället fokusera på kvigor inför ett kommande bygge.

Betet som får korna på bettet

Anders Eriksson och Maria Ekstrand bland kvigorna på Kjulsta. Foto: Linda Grimstedt

På Kjulsta gård i sörmländska Stigtomta arbetar Anders Eriksson och Maria Ekstrand för att få snutt på betesdriften för sina 280 ekologiska mjölkkor. Med fållindelning, putsning och bevattning får de till ett smakligt bete som mättar korna även under torra somrar.

Fokus på vallen

Bibbi Andersson driver Bergs gård i Trollhättan tillsammans med en anställd djurskötare och några deltidare. För att hinna med har hon prioriterat bort spannmålen och satsar på vallen och betet. En övergång till fyra skördar har gett mer volym och högre näringsvärden.

Experterna: Så hanterar du ränteläget

Den höga räntan ser ut att hålla i sig och är inte mycket att göra åt. Men det finns en del åtgärder som mjölkföretag kan göra för att mildra effekterna. Tre experter ger sina bästa tips.

Kor vi minns: Mona

203 Mona var bjällko på Mellangården i Klövsjö, som bedriver aktiv fäbod i system. Hon var väl medveten om sin status och hade också vett att skämmas när hon ledde ut flocken på avvägar.

Det och mycket mer i Husdjur 5 med utgivningsdag 24 maj 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)