Sötåsen vann Skol-SM i showmanship

Resultaten böljade fram och tillbaka. Ända in i det sista var det oklart vilket lag som skulle vinna Skol-SM i showmanship, men duktiga lag 1 från Sötåsen drog det längsta strået.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

Det blev en hård kamp när Skol-SM i showmanship avgjordes på Munkagårdsskolan i Tvååker i mitten av maj. Efter fyra delmoment och med en hedrande förstaplats i delmoment klippning samt andraplats i delmomentet visning låg Sötåsens lag 1 på samma slutpoäng som Öknaskolan lag 2. Tack vare bättre poäng i visningsdelen av tävlingen, vilken är väger tyngre i det sammalagda resultatet, kunde Sötåsen ta med sig segerpokalen till Töreboda. Lag 1 bestod av Rafaéla Björlin (årsk 3), Tova Pettersson (årsk 2), Stina Colliander (årsk 3) och Johanna Sandin (årsk 3).

Fyra delmoment

Skol-SM i showmanship på Munkagårdsskolan.
Delmomenten klippning och visning drog många åskådare.

Elva lag tävlade i fyra delmoment – kunskapsprov, exteriörbedömning, klippning/styling och visning. Varje lag kunde bestå av upp till sex elever, där laget sinsemellan avgjorde vem som skulle representera laget.

I kunskapsprovet segrade Ingelstads lag, tätt följt av Stora Segerstads båda lag. I den efterföljande exteriörbedömningen var det istället Öknaskolan som segrade, följt av Munkagårdsskolans lag 1 och Stora Segerstads lag 1.

Klara Krijger från Bollerup vann delmomentet visning.

Efter lunch var det så dags för de mer publikvänliga delarna av tävlingen. Publiken satt bänkad för att kolla hur klippningen och stylingen av kvigkalvarna gick. Lagen jobbade frenetiskt under cirka 1,5 timme innan speaker Sofia Warefelt blåste av momentet.

LÄS MER: Bohuskvigan lockade långväga besökare

Inför den avslutande visningen var det tätt mellan topplagen. Två tävlande från respektive lag tävlade i varsin grupp, där de två högst placerade gick vidare till finalen, som slutligen vanns av Klara Krijger från lag Bollerup.

Stort intresse krävde kval

På landets naturbruksgymnasier har showmanship blivit en allt populärare verksamhet. På naturbruksgymnasiet Sötåsen fick man till och med arrangera en kvaltävling eftersom så många elever var intresserade att delta i årets Skol-SM i showmanship, som ursprungligen skulle arrangeras av fjolårets vinnare Stora Segerstad. Hela 13 lag från åtta naturbruksskolor hade anmält sig till tävlingen, men när ringorm upptäcktes på Stora Segerstad fick tävlingen flyttas och de båda lagen från Ingelstorp utanför Kalmar drog sig ur.

Sofia Warefelt och Ellen Torstensson, båda med lång erfarenhet av showmanship, hjälpte till att flytta och arrangera Skol-SM på Munkagårdsskolan i Tvååker.

Snabba ryck i Halland

Trots att det bara var knappt två veckor till tävlingsdatum så erbjöd sig Munkagårdsskolan i Tvååker att arrangera tävlingen. Ellen Torstensson och Sofia Warefelt från Hallands kalvelit drog tillsammans med Munkagårdsskolans personal ett stort lass i det arbetet. Det blev ont om tid att plocka ut och träna med kalvarna, men tävlingen kunde genomföras med hjälp av Malin Knutsson från holsteinföreningen som var domare för tävlingen.

LagKunskapsprovExteriörbedömningKlippningVisningTotalt
Sötåsen 147111032
Ökna 25118832
Bollerup36101130
Tenhult849930
Munkagård 16106628
Segerstad 1992626
Ingelstad1191223
Sötåsen 2737421
Munkagård 2155819
Segerstad 21014318
Ökna 12331 9
Resultatet från Skol-SM i showmanship på Munkagårdsskolan i Tvååker 2023.