– Jag har gjort mitt i den här konstellationen. Jag har hela tiden tänkt att jag måste lämna över, säger Stefan Gård om varför han i samband med årsmötet den 27 mars avgår som ordförande för Sveriges mjölkbönder.
Men ny Cap, torkkris och mjölkkris har gjort att han har känt att han måste vara kvar. Tills nu.
– Min drivkraft har varit att jag måste kämpa på tills det planar ut. Nu är Cap satt och mjölken är som den är. Det känns tryggt och det fungerar bra i styrelsen.
Lämnar inte påverkansdelen
Helt lämna påverkansarbetet vill han inte göra men i nuläget vill han inte berätta mer om sina planer.
– Jag har fått mycket kontakter. Jag lämnar den offentliga delen men inte påverkansdelen. Det kommer kanske att synas senare, säger han.
När han nu lämnar ordförandeposten är möjligheten att snabbt kunna reagera och försöka förändra det som Stefan Gård kommer att sakna.
– När jag är frustrerad kan jag ringa och säga ”att nu får vi till att fixa så här”. Om det inte händer något så har jag fått jag ut min idé och det kan jag komma att sakna.
Vad är du mest stolt över under din tid som ordförande?
– Att vi har ett bra renommé och är trovärdiga. Vi säger som det är och det är inga krusiduller, vi försöker få mjölkproduktionen att överleva i Sverige.
Han säger att tillsammans med andra organisationer har Sveriges mjölkbönder fått olika krisstöd på plats och i samband med mjölkkrisen hjälpte de till att lyfta frågan.
– Vi har fått hjälp av andra organisationer också men vi har varit en tyngd och det har blivit skillnad.
Han anser att föreningen inte varit så bra på att tala om vad den har lyckats med offentligt. Något han i efterhand kan ångra lite.
– Det är en sak som vi har gjort lite dumt, vi har inte talat om vad vi har gjort och slagit oss för bröstet när det sedan har gått vår väg. Jag har velat påverka men man behöver inte väsnas så mycket utan gör bara det du ska.
Konkurrenskraft viktigaste frågan
Han är också tydlig med att han inte förespråkar krisstöd utan tycker att bra konkurrenskraft är en av lantbrukets viktigaste frågor och det är en stor utmaning för föreningen att driva frågan även framöver.
– Största orosmolnet framåt som jag ser det är energi. Politikerna vill hitta andra lösningar som att höja räntan och tak på matpriserna för att dämpa inflationen, det är helt fel väg att gå. Billig energi är det som gäller om vi ska få låg inflation och bra konkurrensvillkor.
Om politikerna inte ser över konkurrenskraften tror Stefan Gård att antalet mjölkproducenter i landet kommer att fortsätta minska.
– Jag är övertygad om att det kommer att finnas 1 500 mjölkbönder om de inte gör något åt det här.
Ministerbesök på årsmötet
På årsmötet kommer landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på besök. Stefan Gård hoppas att politikerna ser lantbrukets nödvändighet och visar att de tycker att verksamheten är viktig.
– Jag hoppas få ut vårt budskap: Vad kan ni göra för att hjälpa oss att få en schysst tillvaro? Kronor och ören är inte jätteviktigt utan det viktiga är färdplanen och att politikerna visar att de vill satsa på lantbruket. Det är mat på bordet som avgör om vi ska vakna nästa dag.
Att hans tid som ordförande för Sveriges mjölkbönder snart tar slut jämför han med gammal mjölk.
– Jag är väl som gammal sur mjölk. Den har gått ut för länge sen men ingen har kastat ut mig ur kylskåpet, säger han och skrattar.
Till ny ordförande föreslår valberedningen Claes Jonsson, Tibro, som varit vice ordförande.