Tema djurhälsa i senaste Husdjur

Trenden för allt friskare mjölkkor fortsätter. I Husdjurs djurhälsotema träffar vi två gårdar som arbetar hårt med kalv- och juverhälsan. Vi tittar också närmare på mykoplasma, en svårutrotad bakteriesjukdom som kan ge höga kostnader i en smittad besättning.

Text Linda Grimstedt

Tema: Djurhälsa

Sedan mykoplasma bovis för första gången upptäcktes i en svensk besättning för tolv år sen har bakterien långsamt spridit sig, främst i södra Sverige. Den kan orsaka kostnader upp till 200 000 kronor årligen i en besättning med 100 kor. I vårt djurhälsotema berättar vi om smittan och vad som görs för att stoppa smittspridningen.

Vi besöker också gården Vasen vars arbete med kalvhälsan gett dem utmärkelsen Årets nötköttsföretagare, samt Labbarps gård (bilden ovan) som med hjälp av noggranna rutiner håller en god juverhälsa i robotstallet. I tidningen presenteras även den senaste djurhälsostatistiken som visar en positiv trend för de svenska mjölkkorna.

Halkfritt = lönsamt

En stor studie kring ekonomi och djurvälfärd kopplat till halkningsrisk och underlag på olika golvtyper är precis på väg att bli färdig. Den ger svar på flera frågor gällande hur korna rör sig på olika golv, men visar också att gårdar med gummimatta på stallgången ofta är mer lönsamma.

Så lever ”Arla-Elin” i dag

Elin Rydström, Lovö prästgård. Foto: Ann-Helen Meyer von Bremen.

Elin Rydström på Lovö prästgård utanför Stockholm blev ”Arla-Elin” med hela svenska folket i en kampanj för 16 år sedan. I dag fortsätter hon att visa upp mjölkgårdens betydelse för bygden, genom miniorverksamhet, gårdsbutik och offentliga kosläpp.

Först över 200 ton

Superkon 697 Wilhelmine blev första svenska ko att mjölka över 200 ton ECM. Husdjur har djupdykt i hennes stamtavla samt pratat med den stolte ägaren Kjell Jonsson i Stöde.

Årets guldmedaljörer

20 mjölkbönder får i år LRF mjölks guldmedalj för 23 års produktion av mjölk av högsta kvalitet. Hela listan finns att läsa på vår webb och i papperstidningen finns även tips om tidigare reportage om några av medaljörerna.

Räkna på likviditeten

Den ovanliga ekonomin med både höga intäkter och höga utgifter skapar nya förutsättningar för gårdens likviditetsbudget. I Husdjur ger rådgivaren Inga-Lill Bergfors på Hushållningssällskapet råd kring hur en bra likviditetsbudget skapas – och används för att optimera lönsamheten.

Wijnand Pon satsar på jersey

Mångmiljardären Wijnand Pon är bilimportören som hellre blev bonde. Husdjur har besökt två av hans tyska gårdar som valt att satsa på ekologisk produktion med enbart jerseykor.

Allt det och mycket mer i Husdjur 2 med utgivningsdag 22 februari 2022.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)