Vallskörd hos mästarna i Husdjur nummer 4

I det senaste numret av Husdjur är det fokus på vallskörden. Vi möter de tidigare vallmästarna Bröderna Bengtsson och följer med Emma Svensson, växtodlingsansvarig på Munkagårds naturbruksgymnasium, en dag på jobbet. Läs också om hur Buckarby i Tärnsjö arbetat för att sänka kodödligheten och möt en mångårig ladugårdsförman i Sala.

Text Linda Grimstedt
Foto Ann Christin Olsson

Tema: Vallskörd

För 10 år sen blev Bröderna Bengtsson i Valinge Årets vallmästare och förra året var de finalister i tävlingen. I Husdjurs valltema berättar de om sin strategi för fyra jämna skördar och sitt smarta knep för att hålla reda på vilken skörd och vilket skifte som för tillfället tas ut ur tornsilon.

Thomas och Bernt Bengtsson övervakar avlastarbordet vid vallskörden 2022. Foto: Lisbeth Karlsson

Vi möter också Emma Svensson som ansvarar för växtodlingen på Munkagårds naturbruksgymnasium. Samtidigt som skoljordbruket satsar på rätt mängd och kvalitet tar de sig också tid i vallskörden för att så många elever som möjligt ska hinna få värdefull erfarenhet – och tillåtas lära sig av sina misstag – under tiden på skolan. Sist men inte minst möter vi Anna och Joakim Vägermark som utmanar växtodlingssäsongen i Sundsvallstrakten med fyra vallskördar och majsodling.

Årets vallmästarfinalister

Fogdegården, Olasgård och Daniel Emitslöf. Det är de tre finalisterna i Årets vallmästare 2023. Tävlingen bygger på resultaten från skörden 2022, samt gårdarnas förmåga att visa upp sin vallstrategi och nå sina egna mål.

LÄS MER om respektive kandidat här:

Olasgård

Fogdegården

Daniel Emitslöf

Ovanligt med kejsarsnitt på kor

Under förra året rapporterades 21 kejsarsnitt på kor in av veterinärer i Sverige, de allra flesta i Jönköpings och Västra Götalands län. Vi reder ut varför det är så få gånger som ko och kalv räddas med kejsarsnitt, när en kalvning går fel.

Pilotprojekt för hållbara kor

I höst sätter Arla fokus på hållbara kor som ett led införandet av den nya hållbarhetsbonusen. Fem svenska gårdar har deltagit i ett pilotprojekt för att hitta bra rådgivningsmetoder som leder till minskad kodödlighet på gården. En av dem är Buckarby i Tärnaby utanför Tierp.

Mikael Berglund, Paulina Lingers, Åsa Berglund och Anna Brate har arbetat hårt med tiden runt kalvning på Buckarby det senaste halvåret. Foto: Linda Grimstedt

Fest för guldmedaljörerna

Årets mottagare av LRF mjölks guldmedalj för 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet firades på Kungliga slottet i Stockholm i slutet av mars. Kung Carl XVI Gustaf, LRF:s ordförande Palle Borgström och Formas generaldirektör Johan Kuylenstierna höll alla uppskattande tal till de värdiga medaljmottagarna.

Porträttet: Per-Arne Lindberg

I snart 30 år har Per-Arne Lindberg arbetat som ladugårdsförman på Ösby naturbruksgymnasium i Sala. Där är han en uppskattad person – både bland elever och kor. I Lisbeth Karlssons porträt berättar Per-Arne Lindberg om sina tankar för att få såväl elever som djur att trivas – och varför skolan ännu inte installerat robotmjölkning.

Eleverna Maja Björklund och Silvia Fridh får öva sitt handlag med kor på skolans jerseykviga, under överinseende av Per-Arne Lindberg. Foto: Lisbeth Karlsson

Kor vi minns: 239 CH

Hon var en drömko som egentligen var tänkt att bli köttlåda. Men en oväntad betäckning förändrade ödet och gjorde 239 CH till storfavorit på Vasängens gård.

Allt det och mycket mer i Husdjur 4 med utgivningsdag 26 april 2023.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)