Blåtunga bekräftat i Danmark

Efter att ha börjat i Europa förra året är nu blåtunga bekräftat i Danmark. Djur i två besättningar är bekräftat smittade.

Text Ann Christin Olsson
Foto Camilla Olsson

I fredags blev det bekräftat att blåtunga drabbat en fårbesättning på södra Jylland. De övriga knappt 220 djuren, varav cirka 180 får och 40 nötkreatur, uppvisade inga symtom. Det är det första utbrottet i Danmark på 15 år. I tisdags blev ett andra fall konstaterat, även det på en gård med får och nötkreatur. Provtagningen skedde efter att en bagge uppvisat symtom. Båda besättningarna har fått restriktioner när det gäller att flytta djur för att minska risken för smittspridning.

”Vi har lagt restriktioner för den drabbade besättningen för att på den vägen försöka minska risken för smittspridning. Restriktionerna betyder att de inte kan flytta djur ut från och in i besättningen utan Fødevarestyrelsens tillåtelse. Men genom att sjukdomen särskilt sprids genom insekter är restriktionerna ingen garanti för att smittan inte kan drabba andra besättningar. ”, sa Mette Kirkeskov Sie, enhetschef på Fødevarestyrelsen i ett pressmeddelande efter att det första fallet av blåtunga blivit känt.

Hon understryker vikten av att alla som har idisslare är uppmärksamma på symtom och kontaktar gårdens veterinär vid misstankar om att ett eller flera djur är smittade.

Risk för fler fall

Nu förväntar sig danska myndigheter fler fall den kommande tiden och Fødevarestyrelsen kommer att uppdatera läget varje fredag på webben. 

”Utvecklingen är dessvärre som vi förväntade oss”, säger Mette Kirkeskov Sie.

Att blåtunga nu är bekräftad i landet gör att danska lantbrukare är ombedda att vara extra uppmärksamma på symtom hos sina djur. Virussjukdomen kan bland annat smitta får, nöt och getter. Även andra idisslare som hjort kan bli drabbade. I Danmark ökar nu övervakningen av sjukdomen.

LÄS MER: Så förbereder sig Sverige på utbrott av blåtunga

Minskar mjölkproduktionen

Blåtunga sprider sig med svidknott och risken för smittspridning ökar vid varmare väder. Infekterade djur får feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering, hälta och minskad mjölkproduktion. Sjukdomen är anmälningspliktig och misstänkta fall ska anmälas till veterinär. Detta gäller också i Sverige. Det aktuella utbrottet gör att Danmark nu mister sin internationella status som fri från blåtunga.

Det betyder att dansk export av framför allt livdjur och sperma till flera länder utanför EU stoppa. Även kött och mejeriprodukter kan till viss del bli påverkade liksom Danmarks livdjurshandel med övriga EU.

Det finns i nuläget inget godkänt vaccin. Men ett vaccin kan bli godkänt i EU och tillgängligt senare i år. Danska myndigheter betalar inte någon ersättning för förlorad produktion eller avlivning av djur i drabbade besättningar.