Framtiden finns på Borgeby fältdagar

Framtidens lantbruk är årets tema på Borgeby fältdagar. Det kommer att synas genom utställare, teknik och nya vägar.

Text Camilla Olsson
Foto Marianne Lindberg

Årets tema Framtidens lantbruk har olika ingångar på årets mässa, bokstavligen. Från en ny väg inne på mässområdet – N-vägen – där många utställare med temat i fokus finns, till nya teknik- och produktdemonstrationer. Även de klassiska maskindemonstrationerna är kvar och i år får de sällskap av två nya: växtskyddsprutor med precision och gödningsspridare.

Har tillverkat framtidsmärke

Många mässor har olika utmärkelser som innovationer och maskinnyheter får. På Borgeby fältdagar får utställarna själva visa upp vad de tycker att besökarna ska stanna upp en extra stund vid.

– Vi har gjort ett framtidsmärke, en slags dekal. Med den kan utställarna märka ut en produkt eller tjänst i sin monter som handlar om temat, säger Anna Larsen, projektledare för Borgeby fältdagar.

I den välkända gropen är markpackning temat.

– Vi har packat ett stråk i gropen med samma marktryck som en lastare och sedan tagit jordbiopsier och gjort en datortomografi för att se hur det påverkar jordstrukturen.

HÄR LÄSER DU MER: De är Årets Vallmästare 2024

Bästa tipsen för mjölkföretagare

Under mässan får deltagarna ta del av resultaten. I Gropen finns också växtodling från tre olika gårdar representerade, de är inne på sitt fjärde år: Djurgården, den intensiva växtodlingsgården och arrendegården.

Vilka tre saker tycker du att mjölkföretagare inte får missa på mässan?

– När Årets vallmästare delas ut, det är kul att hylla kollegor och se valldemonstrationen i samband med det. Utställare som vänder sig till mjölk- och köttföretag längs K- och L-vägen. Missa inte heller vallrutorna i odlingsområdet med olika vallfröblandningar som sås och skördas efter hand. Och en bonus: Spana in seminarieprogrammet!

HÄR LÄSER DU MER: Här är programmet för Borgeby fältdagar 2024