Råd om teknikplan i Husdjur 5

Avancerad teknik fortsätter att öka i betydelse på de svenska mjölkgårdarna. Det är dags att skaffa sig en teknikplan, anser experterna. Vi reser till Ljusdal och Vallens gård, där tekniken och personalen är en viktig kombination. Vi möter också den svenska gården som släcktes i en hackerattack och berättar hur du kan skydda ditt företag från it-relaterade skador.

Text Linda Grimstedt
Foto Camilla Olsson

Tema: Maskin & teknik

På Vallens gård i Ljusdal har 20 robotar ersatt mjölkningen i grop. Utfodringen sker med en självgående foderblandare. Och i kalvstallet har sex kalvammor installerats för att på ett funktionellt sätt ge kalvarna höga mjölkgivor. I Husdjur berättar Janne Hansson om gårdens resonemang kring teknik och hur viktig den är för såväl personalens som djurens välfärd.

I samma tema ger experterna råd kring mjölkgårdens teknikplan. Och så berättar vi om hur Siene Östergården blev mörklagd i en hackerattack. Ett hot som det som företagare blivit viktigt att skydda sig mot.

På Carlsro i Varberg är vallskörden snart igång. De är en av flera gårdar som börjat använda spektrumanalyser med N-sensor för att därmed optimera sin kvävegiva.

Val till Europaparlamentet

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. I en stor enkät svarar de politiska partierna på Husdjurs frågor kring vad de vill med jordbrukspolitiken – och vilka som kan tänka sig att kämpa för en plats i jordbruksutskottet.

Få ränta på hållbarheten

I samband med en låneansökan vill banken gärna prata hållbarhet. På vår ekonomisida reder vi ut bakgrunden till varför det är så.

Mjölken räddar gården i Ukraina

Med 100 kor är gården en av de större i västra Ukraina. Foto: Tadeusz Rawa.

Trots att de bor långt bort från fronten har ryska raketer vid flera tillfällen flugit över Anna och Oleg Temchyshyns gård i västra Ukraina. Med en stor krater på en åker och kor som reagerat med sänkt avkastning utvecklar de sin mjölkproduktion i väntan på fred.

Spaning: Sverker Olofsson

Den svenska konsumentjournalistikens kanske främsta frontfigur, Sverker Olofsson, var moderator för ett event om klimat, mat och beredskap i Västerbotten. Sina tankar kring jordbrukets roll för en hållbar livsmedelsförsörjning har han därefter sammanfattat i en tankeväckande krönika.