Liksom för övriga mejeriföreningar bjöd 2023 på stora ekonomiska svängningar för Skånemejerier ekonomisk förening. Föreningens avtal med Skånemejerier AB ger en betalning för mjölkråvaran utifrån marknadsledande Arlas a conto-pris, med ett mindre påslag. I början av 2023 var mjölkpriset rekordhögt för att därefter sjunka kraftigt och sedan återhämta sig något mot slutet av året.
– Det är otroliga slag, konstaterar föreningens ordförande Anders Rolfsson när han kommenterar fjolårets resultat för Husdjur.
Mer mjölk och högre framtidstro
Enligt honom har 2024 börjat bra för föreningen. Under fjolåret ökade invägningen med 6,1 procent och Skånemejerier AB:s uppmärksammade vädjan om att leverantörerna antingen skulle skjuta upp planerade utökningar, eller tidigarelägga planerade avvecklingar, gav enligt Anders Rolfsson ingen effekt.
Bakom den ökade invägningen ligger bland annat några splitleveranser som upphört, ekogårdar som ställt om till konventionellt och ökat produktionen, samt investeringar i högre koantal på gårdarna.
– Det finns en framtidstro och en investeringsvilja. Vi ser att många ser ganska positivt på framtiden, även om det är de här stora svängningarna, säger Anders Rolfsson.
LÄS MER: Branschen samlas i ny mjölkdelegation
Ny hållbarhetsredovisning
Under 2023 började även Skånemejerier med en merbetalning kopplat till hållbarhetsarbetet på gårdarna. Föreningens medlemmar har sedan några år gjort klimatberäkningar och sedan halvårsskiftet 2023 ligger dessa till grund för en hållbarhetspoäng kopplad till avräkningspriset.
– Vi hade en introduktion till systemet förra hösten. Det har fallit väl ut och medlemmarna förstår det. Sedan är det som med allt annat, det är mycket som ska fyllas i. Men det känns som att det finns en acceptans för det här, säger Anders Rolfsson.
Ett av de större orosmolnen är just detta med den administrativa bördan för medlemmarna. Inom lantbruksbranschen pågår ett påverkansarbete för att försöka förenkla hanteringen av regelverk och kontroller, för att minska trycket på gårdarna.
Vill minska regelbördan
Skånemejerier ekonomisk förening har därför inlett ett arbete med att sopa framför egen dörr. En arbetsgrupp ska under året ta fram förslag på förenklingar.
– Vi kommer att se igenom vad vi har och vad vi kan förändra. Är det något vi kan ta bort helt? Vi vill att samhället ska ta ansvar, men vi har också ett ansvar som förening, säger Anders Rolfsson.
Som Husdjur skrev i företagstemat i januari i år (låst länk, öppen för prenumeranter), har varje mjölkföretag i snitt 193 kontrollpunkter att följa när samhällets olika kvalitets-, miljö-, djurskydds- och hållbarhetsregler sammanställs. I december förra året tillsatte regeringen en utredning för att se över kontrollorganisationen i livsmedelskedjan. Den leds av riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) och ska vara klar senast i mars nästa år.
Så läser du Husdjur
Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur
E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)