Sökes: Mjölktankar till Ukraina

Det råder brist på mjölkningsutrustning till överkomligt pris i Ukraina. Svenske Johan Gillgren har engagerat sig i att köpa in begagnade mjölktankar och exportera dem till det krigsdrabbade landet.

Text Linda Grimstedt
Foto Privat

Under en semesterresa för många år sedan blev Johan Gillgren hedersmedlem i en ukrainsk klubb för veteranmotorcyklister. Sedan dess har han många vänner i landet.

I våras blev han kontaktad av en av klubbmedlemmarna som arbetar på ett företag som tillverkar och säljer mjölkningsutrustning. De var i behov av att köpa in begagnade kyltankar för att kunna rusta upp och sälja vidare till gårdar som antingen behövt ersätta trasiga tankar eller som vill öka sin produktion.

– De har inte kapacitet att tillverka tankar själva, så de köper in tankar som de sedan går igenom, förklarar Johan Gillgren.

LÄS MER: Kämpar för mjölken i krigets Ukraina

Affären görs i Sverige

En av flera mjölktankar som har exporterats till Ukraina med lastbil.
Tankarna går med lastbil till Ukraina.

Men att som ukrainskt företag handla på exempelvis en svensk auktionssajt är svårt, bland annat kräver affären Bank-Id. Johan Gillgren har därför själv köpt in fyra kyltankar som han sedan sålt vidare till det ukrainska företaget IKR Group. Han ordnar med nödvändiga dokument – bland annat ska originalkvitton från affären vara med – och ser till att tankarna kommer ombord på en transport.

– Då vet gården som säljer att det är en svensk de gör affären med, säger Johan Gillgren.

Flera mjölktankar på plats

Den första tanken är nu installerad på en gård i Ukraina, tank nummer två och tre finns på service hos IKR och den fjärde är under transport.

Nu efterlyser Johan Gillgren fler kyltankar att köpa in, gärna direkt från gården för att slippa förmedlingsavgifter. Han ägnar sig åt projektet på fritiden och ligger själv ute med momsen tills exporten är klar.

– Det här gör jag för att hjälpa mina kompisar och mjölkbönderna i Ukraina.

Har du en tank att sälja?

Kontakta Johan Gillgren på johangillgren@yahoo.com eller 0760 16 09 90