Sötåsen toppade Skol-SM

Tretton lag gjorde upp om segern i Skol-SM. Sötåsen lag 2 drog det längsta strået.

Text Lisbeth Karlsson

När Naturbruksskolan Sötåsen i Töreboda anordnade årets version av Skol-SM blev det succé för ett av skolans två egna lag. Sötåsens lag 2 segrade före andraplacerade Ökna 1 och tredjeplacerade Munkagård 1.

– Vi behåller pokalen ett år till. Det blev en väldigt bra dag, säger Zabina Gustafsson, på Sötåsen.

13 lag från 9 skolor

Totalt deltog 13 lag från 9 naturbruksgymnasier – Nuntorp, Vretaskolan, Ingelstad, Stora Segerstad, Tenhult, Uddetorp, Munkagård, Ökna samt Sötåsen. Domare för tävlingen var Linda Olsson.

Tävlingsdagen inleddes med teoriprov och exteriörbedömning. I teoriprovet segrade Freja Elmelid från Munkagårdsskolan och i exteriörbedömningen segrade till slut Karin Arkander från Sötåsenskolans lag 2.

– Det var väldigt jämnt i resultatlistan ända fram till showmanshipen, säger Zabina Gustafsson.

Stor segermarginal

I showmanshiptävlingen blev slutresultatet att Klara Grenabo från Sötåsen lag 2 segrade före Wim Kuiper, Uddetorp, och Engla Simfors, Munkagårdsskolan. Med det visade resultatet att Sötåsen lag 2 hade vunnit tävlingen på 46 poäng före Ökna på 37 poäng och Munkagård lag 1 på 35 poäng.

Segrande laget bestod av Alma Ander, Klara Grenabo, Karin Arkander och Freja Werner. De togs ut till laget i en individuell tävling tidigt i år och har ägnat hela våren åt att träna de olika momenten, såväl teori som exteriörbedömning, klippning och showmanship. De har deltagit under flera showmanshiptävlingar i vår, så det har automatiskt blivit en hel del träning, säger Zabina Gustafsson.

Även vid förra årets tävling var det ett lag från Naturbruksskolan Sötåsen som avgick med segern och därmed fick representera Sverige vid tävlingen Concours i Paris tidigare i år.