Precis som förhandsspekulationerna förutspått föreslår regeringens utredare Elisabeth Nilsson att beteslagstiftningen inte ska gälla mjölkkor i lösdriftstall. När hon i dag presenterade utredningen förklarade hon att mjölkgårdar lägger ner och antalet mjölkkor minskar på grund av bristande konkurrenskraft inom lantbruket. Hon menade att beteslagstiftningen bidrar till det.
Kan öka antalet kor
Om mjölkföretagare i stället får möjlighet att själva bestämma hur korna ska gå på bete kan det i stället öka antalet kor. Det kan också leda till fler betande djur i och med ett ökande antal ungdjur. Elisabeth Nilsson tryckte också på att det skulle göra det möjligt för marknaden att ta ut en merbetalning för mjölken. I dag är det svårt eftersom beteskravet omfattar alla lantbrukare.
– Det låter lätt som att nu ser vi inga kor ute på bete senare, så kommer det självfallet inte att bli. Korna kommer i mycket stor utsträckning att vara ute ändå för att det passar systemet, det passar de gårdar som har djur, sa hon.
LÄS MER: Ministern: Jag vill inte att kor ska stå inne
Angående bete föreslår utredaren även att virtuella stängsel blir tillåtet i Sverige, för att underlätta bete av fler marker.
Vill se skyddsjakt
Elisabeth Nilsson tog också upp viltskadorna som drabbar lantbrukare, framför allt från klövvilt. De gårdar som är hårdast drabbade måste i dag köpa in foder på grund av viltet. Som en lösning på det vill Elisabeth Nilsson se enklare regler för skyddsjakt på rådjur, kronhjort och dovhjort. Markägare och arrendatorer med jakträtt ska enligt förslaget ha rätt att bedriva skyddsjakt på dessa utan tillstånd från länsstyrelsen.
– Det här finns för vildsvin redan men stammarna rörande dessa har ökat och ställer till det.
Vill ha översyn av vargstammen
Hon gav också en tydlig passning till regeringen att se över vargstammen. Det låg inte inom ramen för hennes utredningsuppdrag men uppmaningen var tydlig:
– Det är en fråga som jag ger till regeringen, att se hur kan man på passande sätt minska vargstammen i Sverige. Det är en komplex fråga kopplat till diverse olika djurförordningar, men en fråga av betydelse för många livsmedelsföretagare.
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tog emot utredningen. Han sa att den är ett viktigt underlag för att stärka den svenska livsmedelsproduktionen. Utredningen ska nu ut på remiss och vidare beredning.
LÄS MER: Ministern: Därför kommer jag lyckas minska regelkrånglet