Bäst i test – ändå dricker svenskarna mindre mjölk

Mjölkdrickandet har dalat i Sverige, men globalt växer efterfrågan på svenska mejeriprodukter. Hur påverkar det mjölkbönderna? I årets första nummer av Husdjur sätter vi fokus på företagande och hur svenska mjölkföretagare hittar nya vägar till lönsamhet.

Sedan 80-talet har konsumtionen av mjölk minskat med 61 procent, enligt siffror från Jordbruksverket. Men medan svenskarna häller mindre mjölk i glasen växer efterfrågan på svenska mejeriprodukter globalt. Sedan Sverige gick med i EU har produktionen av mjölkpulver nästan fördubblats – från 35 till 66 miljoner kilo år 2023.

Tema företagande i årets första nummer

Den här förändringen speglas i Falköpings mejeris nya satsning: en mjölkpulverfabrik som ska fyrdubbla kapaciteten och skapa nya möjligheter för svenska mjölkbönder. Det är ett exempel på hur branschen ställer om för att möta både utmaningar och nya möjligheter.

I årets första nummer av Husdjur fokuserar vi på temat företagande och hur svenska mjölkföretagare hittar nya vägar till framgång. Att driva en mjölkgård idag handlar om mer än att mjölka kor – det kräver både strategiskt tänkande och skickligt ledarskap.

Vi har bland annat träffat Anders Ramström som år efter år har hög avkastning på sista raden på sin mjölkgård i Östra Ämtervik. Något som han framhäver är vikten av att stanna i rätt storlek. Att inte bara jaga produktionsmål utan ha en klar idé om varför man vill driva företaget samtidigt som man sätter tydliga ekonomiska mål.

Ju större verksamhet, desto mer företagsledare behöver man vara för att få siffrorna att sjunga i dur. Själv gick han emot strömmen att installera en mjölkrobot, eftersom han inte kunde räkna hem att en investering i hans lagård skulle ge en ökad lönsamhet.

Att lära av andra är också en viktig framgångsfaktor. Vi tittar närmare på nätverket European Dairy Farmers (EDF), där gårdar från hela Europa jämför sina resultat och delar erfarenheter. Vi besöker gården Ingesarven, som gick med i EDF redan 2011 och delar med sig av sin resa mot ökad lönsamhet och hållbarhet.

Fler gårdsreportage och inspiration

Kåhögs Mjölk i Partille har ett unikt läge, bara en mil från Avenyn i Göteborg. Här finns både mjölkproduktion och ett eget gårdsmejeri, vilket gör gården till ett spännande besöksmål för den som vill uppleva närproducerade mejeriprodukter på nära håll.

I Övre Svartlå, norr om Boden, har Robert Nilsson varit mjölkbonde i 36 år. Han är tionde generationen i familjen som driver gården Isi Nils-Nils. För honom finns bara en ko som gäller – fjällkon.

I Österrike har hömjölk blivit allt mer populärt. Idag förädlas cirka 15 procent av landets mjölkproduktion genom detta koncept och säljs både inhemskt och utomlands till ett premiumpris.

Mjölken överlägsen testvinnare

Vi avslutar där vi började – med mjölken. Forskare från Köpenhamns universitet har nyligen jämfört näringsvärdet i komjölk och växtbaserade ersättningsdrycker. Resultatet? Mjölken vann med råge. Med sitt höga innehåll av protein och essentiella aminosyror förblir den ett näringsmässigt överlägset alternativ.

Klicka här för att läsa e-tidningen av Husdjur nummer 1