Djurhälsa i fokus i nya numret av Husdjur

Nu landar ett rykande färskt nummer av Husdjur i brevlådorna, och vi sätter strålkastarljuset på djurhälsa – en avgörande faktor för både djurens välmående och lantbrukets lönsamhet.

Text Jonas Rindefjell
Foto Lisbeth Karlsson

I detta nummer möter vi lantbrukare som tar djurhälsan till nästa nivå. På Österfors gård i Gagnef har ett målmedvetet förbättringsarbete som resulterat i imponerande siffror: Man har fler 100-tonnare än kadaver (andelen självdöda/avlivade kor ligger på 0,8 procent de senaste 12 månaderna). Nyckeln till framgång är arbetsmetodiken och en checklista där hela personalen är engagerad i att hålla djuren friska.

– Vi är snabba på att åtgärda det om någon ko är dålig. Det är inte bara en som kan ta tag i det utan vi är flera som kan. Allt hänger inte på en person, säger Josefin Samuelsson på Österfors gård.

Så stor andel av mjölkbesättningarna har haft Schmallenberg

Detaljer viktiga för en god djurhälsa

Att alla på gården är noggranna med alla detaljer har även lett till att Österfors är landets åttonde högst avkastande konventionella besättning med 14 487 kilo ECM per ko och år det senaste kontrollåret.

Vi besöker också Södra Kärr, där en fast verkstol och smart klövvård skapar en hållbar grund för friska klövar och stabil produktion.

– När vi byggde ut ladugården 2023 med ytterligare några koplatser och för ungdjur, så gjorde vi plats för verkstolen. Det missas ofta i nya ladugårdar, man sparar in på det utrymmet. Men nu har vi en plats där det är lätt för en person att snabbt ta in en ko och se över hennes klövar, säger Nicklas Stang.

Då börjar insamlingen av djurskyddsdata igen

Nya forskningsrön och statistik om djurhälsa

Vi lyfter även fram de senaste forskningsrönen. Hur kan bräckt vatten påverka mjölkkor, och vilka nya metoder finns för att upptäcka hälta i tid? Dessutom går vi på djupet med den senaste djurhälsostatistiken. Ann Nyman, är epidemiolog på Växa och den som sammanställer djurhälsostatistiken. Hon konstaterar att Sverige ligger bra till generellt. Trots att det är en stadigt ökande mjölkavkastning per ko finns inga indikationer på ett försämrat hälsoläge. Däremot är celltalen fortfarande bland de högsta i Norden, 241 000 celler per milliliter i medelcelltal. Jämfört med förra kontrollåret, 2022/2023, har det också ökat med 7 000 celler per milliliter.

– Det är inte jättemycket, men vi hade inte förväntat oss det för det var ingen extremsommar, säger Ann Nyman.

Det här numret är fullt av praktiska tips, inspirerande berättelser och viktig kunskap för alla som vill ha friska djur och en hållbar mjölkproduktion. Vill du läsa artiklarna i sin helhet digitalt kan du klicka här.