Åsikterna går isär om beteslagstiftningen

När Konkurrenskraftsutredningen presenterades förra året var den stora frågan på förhand beteslagstiftningen. Nu har myndigheter, organisationer och företag fått tycka till om utredarens förslag.

Text, Foto Camilla Olsson

Ett 70-tal remissvar har inkommit på Konkurrenskraftsutredningen. I den föreslog utredaren Elisabeth Nilsson bland annat att mjölkkor i lösdrift ska undantas beteslagstiftningen. Som väntat går remissinstansernas åsikter om förslaget isär.

Några som anser att beteslagstiftningen bör slopas är LRF, Växa, Svensk Mjölk och Sveriges Mjölkbönder. Sveriges Mjölkbönder tycker också att fler djur ska omfattas av undantag och anser att reglerna bör gälla alla nötkreatur i lösdrift och karantän.

LÄS MER: Utredare: Skrota beteslagstiftningen

Mejerierna tycker olika

Bland mejerierna tycker Falköpings Mejeri och Skånemejerier att beteskravet för mjölkkor ska tas bort. Falköpings Mejeri vill att undantaget även ska gälla ungdjur i lösdrift. Arla skriver att en slopad beteslagstiftning skulle göra det möjligt för mjölkproducenter att inom ramen för CAP få ersättning, något som inte är möjligt i dag. Samtidigt säger de att oavsett hur lagstiftningen ser ut framöver kommer företaget att erbjuda produkter från kor som betar.

Norrmejerier kommenterar inte förslaget om beteslagstiftningen. I stället lyfter de vikten av ett högre nationellt stöd för mjölkproduktion i norra delen av landet och en förändring av det stödet från kilo mjölk till kilo ECM.

Vill behålla beteslagstiftningen

Några som är för att behålla beteslagstiftningen är bland andra Krav, SLU, Sveriges Veterinärförbund och Gård & Djurhälsan. Gård & Djurhälsan skriver att alternativen och konsekvenserna av ett undantag inte har utretts tillräckligt. De anser inte heller att ett slopat beteskrav för mjölkkor ”kan ske med bibehållet djurskydd”.

Axfood föreslår en lösning där mjölkföretagare som låter sina mjölkkor beta utöver lagstadgad period bör få ett nationellt stöd. Sveriges Veterinärförbund lyfter fram de positiva effekterna bete har för klöv-, ben- och juverhälsan hos korna. Däremot saknar de att utredaren inte har tittat närmare på ostfrågan. För om den importerade osten ersattes av svenskproducerad så skulle mjölkproduktionen i landet behöva öka med 54 procent det skulle ”öka konkurrenskraften i mjölksektorn”, anser Veterinärförbundet.

HÄR kan du läsa alla inkomna remissvar.