Livsmedelsstrategi ska sätta mål för produktionen

Efter nästan ett års fördröjning presenterade landsbygdsminister Peter Kullgren Livsmedelsstrategin 2.0. En av nyheterna är regeringen vill ha mål för livsmedelsproduktionen.

Text, Foto Camilla Olsson

När den gamla livsmedelsstrategin kom 2017 fanns bara ett mätbart mål och det gällde ekologisk produktion: 30 procent av jordbruksmarken skulle vara ekologisk och av offentlig livsmedelskonsumtion (exempelvis skola och äldreomsorg) skulle ekologiska produkter utgöra 60 procent år 2030.

Nu, åtta år senare, har politikerna lyssnat på branschen som har efterfrågat fler mätbara mål. I den uppdaterade Livsmedelsstrategin 2.0 tas som exempel en marknadsandel för kött och mjölkekvivalenter på 80 procent och spannmål 150 procent. Även en marknadsandel för gröna proteiner på 100 procent. Men exakt hur målen kommer att se ut och hur blir Jordbruksverkets uppgift, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

LÄS MER: Ministern: Därför kommer jag lyckas minska regelkrånglet

Ska samordna Livsmedelsstrategin

Under åren har flera regioner runt om i landet gjort egna livsmedelsstrategier. Dessa Tillväxtverket samordna med den nationella och se till att det blir verklighet, enligt landsbygdsminister Peter Kullgren. I Livsmedelsstrategin 2.0 finns även tre fokusområden som han lyfte fram: Ökad robusthet i livsmedelskedjan, exportfrämjande och svensk kvalitet och gastronomi.

– Vi behöver en livsmedelsstrategi 2.0 med ett ökat fokus på lönsamhet, konkurrenskraft och en robust livsmedelskedja, säger Peter Kullgren.

Under presentationen kom också nyheten om att regeringen drar igång ännu en utredning. Den här gången med fokus på norra Sverige.

– Regeringen kommer inom ramen för Livsmedelsstrategin att tillsätta ytterligare en utredning med syfte att stärka lönsamhet, konkurrenskraft och produktion i norra Sverige.

LÄS MER: Ministern: Jag vill inte att kor ska stå inne

Redan kända satsningar

I övrigt var mycket av det som framkom under presentationen av Livsmedelsstrategin 2.0 var mycket redan känt genom redan tillsatta eller presenterade utredningar och budgetpresentation. Exempelvis från konkurrenskraftutredningen och remissrundan för den ska vara klar 1 april.

HÄR kan du läsa regeringens presentation för livsmedelsstrategin 2.0

HÄR kan du läsa åtgärdslistan för livsmedelsstrategin 2.0