Rekordhög efterlikvid från Arla efter starka siffror

Ett tapp under 2023 har blivit ett 2024 med medvind. När Arla presenterar sin årsredovisning ser mjölkföretagarna ut att få en rekordhög efterlikvid.

Text Jonas Rindefjell
Foto Linda Grimstedt

Arla presenterade under onsdagen sin årsredovisning för 2024. Trots att mjölkvolymen minskar har omsättningen ökat och koncernen gör ett nettoresultat som är 21 miljoner euro bättre än 2023 (Se faktaruta längst ned för alla siffror).

Styrelsen föreslår därför en rekordhög utdelning till medlemmarna vilket motsvarar cirka 292 miljoner euro. Ifjol gick 440 miljoner kronor av den så kallade efterlikviden till de runt 2 000 svenska Arlabönderna. Omräknat med årets aviserade utdelning – 2,2 eurocent/kg mjölk som är den högsta i koncernens historia – skulle motsvarande siffra landa på runt 475 miljoner kronor.

Ny satsning på mjölkpulverfabrik

Tillväxt i Arlas varumärken och effektivitet

Ökad köpkraft hos konsumenterna i Europa ligger enligt Arla till grund för att strategiska varumärken som Arla, Lurpak, Puck, Starbucks och Castello under 2024 ökat med 3,7 procent i volym, en tydlig vändning efter minskningen året innan. Dessutom överträffar kostnads- och effektivitetsprogrammet ”Fund our Future” förväntningarna. Till detta kan tilläggas att Arla har gjort investeringar på cirka en en miljard euro för att framtidssäkra produktion.

– Jag är glad att Arla går bra, och vi ser en hög efterfrågan på mejeriprodukter, i synnerhet våra, över hela världen. Styrelsens förslag på den högsta efterlikviden någonsin, tillsammans med ett konkurrenskraftigt mjölkpris under året, speglar kooperativets finansiella styrka, säger Arlas koncernchef Peder Tuborgh.

Satsningen på hållbarhet intensifierades under fjolåret genom programmet FarmAhead Technology, där bönder får ersättning för minskade klimatutsläpp. Arla minskade totalt sina scope 1- och 2-utsläpp med 4 procent (1 rör egna utsläpp i verksamheten som bränsleförbränning och 2 omfattar utsläpp från till exempel inköpt el, värme eller kyla) och de totala utsläppen från mjölkproduktion sjönk med 3 procent, motsvarande 415 000 ton koldioxidekvivalenter.

Återhämtning för Arla Sverige

Med svenska mått mätt har 2024 varit ett återhämtningens år. 2023 sjönk omsättningen samtidigt som volymerna minskade. Fjolåret för Arla Sverige visade en omsättningsökning på 3,6 procent till 1 592 miljoner euro. Det ligger i paritet med vad omsättningen landade på för 2022. Arlas varumärken har återhämtat sig och man ser en ökad efterfrågan på fettsnåla och proteinrika produkter som kvarg och keso. Arla lyfter även fram en lyckad satsning på nya förpackningsstorlekar för storsäljaren Bregott som har tagit marknadsandelar under året.

– Våra varumärken återhämtade sig under 2024, vilket förstås känns väldigt roligt. Samtidigt är lönsamheten fortsatt pressad. Att vi är ett globalt kooperativ gör oss dock bättre rustade att ta oss an dessa oroliga tider, och jag är glad att mjölkpriset till våra ägare mjölkbönderna steg markant förra året, säger Cecilia Kocken, vd för Arla Sverige.

Möt Arla Sveriges vd Cecilia Kocken

Framtiden och globala utmaningar

Den geopolitiska osäkerheten och marknadsvolatiliteten fortsätter att påverka branschen. Trots detta förväntar sig Arla en stabil konsumentefterfrågan och en fortsatt stark marknadsposition under 2025. Prognosen pekar på en omsättning mellan 14,5 och 15,3 miljarder euro.

Fakta – Arla 2024 (2023)

  • Omsättning: 13,8 miljarder euro (13,7)
  • Mjölkvolym: 13,7 miljarder kilo (13,9)
  • Nettoresultat: 401 miljoner euro (380)
  • Effektivitetsvinster netto: 131 miljoner euro (114)
  • Arlaintjäning: 50,9 eurocent/kg mjölk (47,0)
  • Efterlikvid/utdelning: 2,2 eurocent/kg mjölk (2,1)
  • Utdelning totalt: Cirka 292 miljoner euro (270)
  • Arla Sverige omsättning: 1 592 miljoner euro (1536)

Källa: Arla

Hög efterlikvid trots pressat fjolår för Arla – Husdjur