Danska erfarenheter visar att fall av blåtunga av serotyp 3 har fortsatt att uppträda under vintermånaderna ända fram till februari 2025. Av totalt tusen fall av blåtunga i Danmark har ungefär hundra fall inträffat under december-januari. Flertalet fall rör vuxna nötkreatur. Man misstänker att svidknott kan överleva i stallmiljön, vilket man tidigare inte trott var möjligt.
– Man tror att man har haft en låggradig cirkulation av smittan i besättningarna på stall. Ett fåtal knott kan ha överlevt under vintern och bitit djur inomhus, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.
LÄS MER: Fall av blåtunga serotyp 3 hos kalvar (extern länk).
Sjukdomen finns i hundratals besättningar
Som Husdjur tidigare har berättat inträffade det första fallet av blåtunga serotyp 3 i Sverige i slutet av september 2024. Efter det har drygt 200 nötkreatursbesättningar och cirka 170 fårbesättningar fått diagnosen BVT3.
Efter årsskiftet har det även kommit rapporter om kalvar som har varit dödfödda och/eller med missbildningar. Ett drygt 20-tal kalvar har blivit obducerade. Efter provtagning har det visat sig att de varit infekterade av blåtungevirus serotyp 3.
Föder missbildade kalvar
Missbildningarna har drabbat kalvarnas centrala nervsystem. Kor som blivit smittade då de varit tre-fyra månader in i dräktigheten har senare fött kalvar med underutvecklad hjärna, men är i övrigt helt normala i anatomin.
LÄS MER: Grava missbildningar av blåtunga
Blåtunga är en anmälningspliktig sjukdom som sprids med hjälp av svidknott. Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare, bland annat nötkreatur, får och getter. Det finns ett
Symtom på sjukdomen kan vara feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos. Djuren kan få sår och svullnad runt klövarna och bli halta. Mjölkkor kan reagera med sänkt avkastning. Alla djur som blir smittade blir inte sjuka. Symtomen kan vara allt från lindriga till allvarliga eller till och med leda till död.
Vaccinera före betessläpp
Djurägare bör i god tid före betessläppningen vaccinera djuren. Vaccination skyddar inte djuren helt mot smittan, men det minskar dödligheten hos djuren och gör att sjukdomssymtomen blir lindrigare.
Vaccinering ska ske vid två tillfällen med tre veckors mellanrum. Tre veckor efter den andra vaccinationen bör djuret ha full immunitet mot sjukdomen.