Dags att ta tjuren vid hornen

IBLAND OMNÄMNS mjölkkorna som gårdens kollegor. Att ha gårdstjur blir då lite som att ha en kille med bristande impulskontroll på jobbet, en som när som helst kan få för sig att nita någon. Det skulle skyddsombudet aldrig gå med på. En sådan kollega skulle åtminstone inte få gå omkring fritt i kontorslandskapet, utan få eget rum med särskilda restriktioner.

Text Ann Christin Olsson

I Husdjur har vi fokus på ”best practice”. Och det är semin, såväl när det gäller säkerhet som avelsframsteg. Ändå stöter vi på egen tjur lite nu och då på gårdsbesöken, till och med hos ett par av Årets mjölkbönder. Gårdstjurarna är faktiskt inte helt ovanliga, uppskattningsvis står de för var sjätte kalv.

Jag har fått höra en del tjurhistorier genom åren. Mitt eget tjurminne är en promenad förbi en hage med mjölkkvigor. En enkel eltråd emellan, tjuren kom rusande och följde med längs tråden, mullrande och skrapande med framklövarna. Aldrig har 100 meter känts så långt innan hagen tog slut. Topptiden 35 miles per timme har noterats under tjurrusningen i Pamplona. Det är 100 meter på 6,39 sekunder. Inte ens någon i Usain Bolt-klass skulle ha en chans att springa ifrån en tjur.

MJÖLKBONDEN VIFTADE bort det och sa att tjuren alltid stångade traktorn när de åkte in med balar i hagen. Den sortens machobeteende hoppas jag har försvunnit i dag. En tjur med dåligt lynne ska bort direkt.

Att argumenten mot egen tjur inte fått ner nivån fick Rise och Säker arbetsmiljö att ge ut en rapport för fyra år sedan, om säkerhet för den som har gårdstjur. Samma dag som jag intervjuade arbetsmiljörådgivaren Stefan Wistrand rapporterades en dödsolycka med en ungtjur. En av bilderna från en utredning av ett annat fall har fastnat på näthinnan. En liggbåsavskiljare som böjts efter att en tjur stångat ihjäl en person.

Att vi i den här tidningen skriver om att ha egen tjur kommer få många att se rött. ”Man ska inte ha egen tjur. Punkt.” Även om jag också har ett horn i sidan till det där med gårdstjur, är det bara att konstatera att de finns. Som clean up-tjur om dräktigheterna krånglar, eller under en stressig byggperiod.

En läsare tyckte att vi inte tjurigt kan blunda för detta, utan även skriva om hur gårdstjurarna kan hanteras så säkert som möjligt. Såväl för avelsframsteget som för lantbrukarnas och de anställdas skull. Därför lyfter vi rapporten Tjurar – en olycksfallsrisk i lösdriften.

Som de alltid sa i den gamla polisserien Spanarna på Hill Street: ”Let’s be careful out there. ”Var rädda om er!