Efter regn kommer (för mycket?) sol

EFTER 2018 PASSAR jag mig väldigt noga för att klaga på ovälkommet regn, sånt där som kommer för mycket och vid helt fel tidpunkt. Ändå var det snubblande nära när maj just där jag befann mig blev lite för våt och kall, till och med för den som vill tro på Bondepraktikans löften om att fylla bondens lada all.

Text Linda Grimstedt

Och med tanke på den värme som sen inledde juni gjorde det där regnet ändå gott, på det stora hela. Jag behöver inte påminna om 2018, många av er lever med sviterna fortfarande. Tyvärr kan det vara klokt att förbereda sig på en ickefavorit i repris. FN-organet WMO har gjort en prognos som säger att det är 40 procents sannolikhet att jordens medeltemperatur något av de kommande fem åren kommer att vara 1,5 grader varmare än snittet under förindustriell tid. Sannolikheten för att något av de kommande fem åren blir det varmaste som någonsin uppmätts är 90 procent.

90 procent.

Det är inte alls säkert att det i Sverige blir samma förödande kombination av värme och vattenbrist som 2018. Men ändå. 90 procents risk globalt. Hur redo är ditt företag för en 2018 2.0?

DET ÄR LÄTT ATT känna ryggen krökas av alla pålagor, regler och krav som lantbruket lyder under. Men ska något prioriteras är det kanske ändå klimatmålen. Utan jorden kan vi inte existera. Och här är det viktigt att lantbruket självt håller i tömmarna. Annars är risken stor att branschen åläggs krav som är både meningslösa och kontraproduktiva. Genom att självt vara med och ta fram de åtgärder som ger både klimatmässiga och ekonomiska resultat, samt mätmetoder som bekräftar dessa på ett relevant sätt, tar lantbruket ansvar för sin egen framtid.

Det kommer att vara jobbigt. Även svenska gårdar kommer att behöva ändra rutiner och avstå från praktiker som fungerat bra i generationer. Det räcker liksom inte med att bara vara bra. Alla branscher behöver se vad de kan göra bättre.

MEN TÄNK ÄNDÅ vad fint att stolt och rakryggat kunna berätta att ”det här gör vi, och här är resultatet”. För är det någon bransch som kan imponera med viktig klimatnytta framöver är det faktiskt lantbruket. Kommer förändringen dessutom inifrån ökar sannolikheten för att det som är bra för klimatet också är bra för gården.

Så se ditt klimatarbete som väl investerad tid. Berätta om det och var stolt. Och glöm inte att samtidigt förbereda gården för fler extremväder i ett förändrat klimat.