Fötterna på jorden eller huvudet i molnet?

ARLA HAR SLUTAT att producera och skicka ut sitt informationsblad i fysisk form till medlemmarna och diskussionen har tagit fart på Facebook. Behövs tidningen eller går det lika bra att få informationen via en applikation på mobiltelefonen eller på föreningens webbplats för medlemmar? Det är en ständigt aktuell fråga – på vilket sätt vill mottagaren/läsaren få informationen? Tryckt på papper eller i digital form?

Text Lisbeth Karlsson

Enligt Internetstiftelsens rapport om svenskarnas internetanvändning använde 96 procent av svenskarna internet under 2020. Hela 93 procent använder internet varje dag. Men tittar vi på fördelningen mellan stad och landsbygd ser det annorlunda ut. När det gäller de dagliga användarna stämmer andelen överens med demografin. Både 30 procent av befolkningen och 30 procent av de dagliga internetanvändarna bor på landbygden. Men bland de som använder internet mer sällan finns hela 42 procent på landsbygden, jämfört med 58 procent i staden.

Detta kan givetvis ha flera orsaker, till exempel brister i bredbandsutbyggnaden. Enligt LRF:s kampanj Bredbandsupproret hade endast hälften av de boende på landsbygden tillgång till fibernät förra året. Självklart måste det påverka viljan att använda internet för att hålla sig uppdaterad och läsa såväl medlemsinformation som tidningar.

Till det här numret av tidningen Husdjur intervjuade jag den internationella avelstidningen Holstein internationals chefredaktör Jan Bierma.

Tidningen finns både som ”papperstidning” och som digital utgåva. Men läsarnas val är tydligt – de vill ha en papperstidning. Jan Bierma berättar att de som beställer en digital prenumeration (läsbar via datorn) ofta ändrar till en vanlig prenumeration efter ett tag.

PERSONLIGEN TYCKER jag att det är skönt att bläddra i en papperstidning medan jag dricker kaffe. Jag kan låta tidningen ligga framme på köksbordet, fundera över innehållet och läsa om vissa artiklar. Samtidigt är jag en flitig användare av internet, där jag läser och uppskattar tillgången på tidningar från hela världen.

Vad tycker du som läser Husdjur? Varför ska tidningen vara kvar i sin nuvarande pappersform? Hur ska den utvecklas digitalt, på internet? Diskussionen pågår inom redaktionen – hur kommunicerar vi bäst med er läsare? Hör av dig till oss – tyck till!