Om ryska kålrötter och praliner med apelsin

Om 2023 är en chokladask så kan den komma att innehålla både äckliga och goda praliner. Hur många av varje som är sparade från årets ask avgör balansen i smakupplevelsen. Så resonerar Linda Grimstedt i sin ledare.

Text Linda Grimstedt

Sedan några år tillbaka känns varje försök att blicka framåt till andra sidan årsskiftet som att försiktigt glänta på locket till Pandoras ask. En vet aldrig vad som väller ut när den öppnas. Så länge locket är på ligger året där framför en som en välfylld chokladkartong – det finns inga äckliga likörpraliner och ingen har snott den godaste i mitten.

Sen bryter vi förpackningen och får se vad det nya har att bjuda på. Detta året visade sig ryska kålrötter tyvärr vara en del av utbudet.

Det var ingenting som gick att gissa vid den här tiden i fjol. Personligen hade jag tippat på ett mellanår där såväl intäkter som utgifter skulle stabilisera sig på en relativt hög, men ändå hanterbar, nivå medan marknaden kammade sig och ruskade av sig det sista skräpet efter pandemin.

Så blev det inte.

Priserna på insatsvaror har stuckit i väg till sällan skådade nivåer. Men det har avräkningspriserna också gjort. Och det är viktigt att påminna sig om. Om priserna på gödning, bekämpningsmedel och foder är romrussin så är mjölkpriset godsaken i mitten – i år apelsinkanel för den som väljer den mest klassiska asken. Det finns mycket gott att smaska på och många mjölkföretag har haft möjlighet att tjäna pengar.

Det gäller också att inte ryckas med i orosspiralen över de saker som vi själva har svårt att påverka. Utan att fokusera på de saker som vi faktiskt själva kan göra och som leder till det som är gott. I mjölkföretaget är första steget att ta hand om sig själv, sin personal och sina djur. Mår de tre grundpelarna i företaget bra ökar chansen att få tid och sinnesro att fatta kloka beslut.

Om vi fortsätter med liknelsen med chokladasken kommer vi oundvikligen till frågan om det är okej att börja nalla på det undre lagret innan det första är uppätet. Jag skulle säga att det beror på vilka praliner som är kvar. De beska är det klokt att göra sig av med snarast möjligt, men ju fler godbitar som det går att spara till nästa år desto enklare kommer det bli att även tugga i sig ryska kålrötter.

Och nästa år försvinner säkert apelsinkanelen och ersätts av en ny. Vi får hoppas att även den ska smaka.