Ett djurskydd att vara stolt över

Vare sig lantbrukare eller inspektörer ska behöva ha en klump i magen när det är dags för djurskyddskontroll. Arbetet för en likvärdig bedömning är viktigt för att behålla stoltheten över svenskt djurskydd, skriver Linda Grimstedt i sin ledare.

Text Linda Grimstedt

”Var gång man har en kontroll har man en liten klump i magen”. Så säger Markus Brisbo, mjölkproducent och ungnötsuppfödare, i vårt stora jobb om djurskyddskontroll i den här tidningen. Han är inte ensam. Under mina 16 år som lantbruksjournalist har oron för djurskyddskontrollen löpt som en röd tråd genom samtalen med lantbrukare, oavsett djurslag. Jag har under åren granskat många fall där kontrollen gått käpprätt åt skogen, med enorma konsekvenser för den enskilde bonden som följd.

Men.

Jag har också mött och pratat med väldigt många djurskyddshandläggare som gör ett alldeles utmärkt jobb. Och ännu fler är de kontrollrapporter jag har läst, som är precis så sakliga och välmotiverade som de ska vara.

När vi på Husdjur varje år utser Årets Djurskötare ingår det i bedömningen att ta hem protokollen från den senaste djurskyddskontrollen på de gårdar där slutkandidaterna arbetar. Då vet vi redan från vårt förarbete att det rör sig om välskötta mjölkföretag med hög produktion, djurhälsa och djurvälfärd.

LÄS MER: Fram med fakta om mjölkproduktionen

Det lyser naturligtvis igenom i rapporterna. Ofta berömmer inspektörerna en över lag god djurhållning. Och ibland hittar de någon brist, som djurägaren får en tid på sig att åtgärda. Föreläggandena är konkreta och visar förståelse för gårdens perspektiv, men är också tydliga med när och hur bristen ska rättas till.

Det är så vi vill att det ska fungera. Rätt ska vara rätt och alla ska vara lika inför lagen. För det är ju ändå så att när vi pratar om svenska mervärden så är det starka djurskyddet något vi är stolta över. Då måste det också kunna beläggas.

Och samtidigt får lantbrukaren inte gå under i pappersarbete eller oro för att bli orättvist bedömd. Det är därför som de projekt som pågår just nu, kring regelförenkling och metoder för en likvärdig kontroll, är så viktiga.

I väntan på resultatet av dessa fortlöper det dagliga arbetet på gården. Djurskyddet och inspektionerna ska fungera och fylla sin funktion och ingen – vare sig djurägare eller inspektör – ska behöva ha en klump i magen. En förståelse för det gemensamma syftet med kontrollerna, en bra förberedelse och en god dialog är nyckeln till ett positivt möte och ett bra resultat. På sidan 18 i den här tidningen skriver vi om Växas utmärkta material för att själv förbereda sig inför en kontroll.

Att känna sig trygg i kontrollsituationen är en bra grund och jag hoppas att vi genom det här numret av Husdjur får bidra till att fler går igenom nästa djurskyddsinspektion med en bra känsla i magen.

Så läser du Husdjur

Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur

E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)