När den här tidningen kommer ut befinner jag mig någonstans i Jämtlandstriangeln, längs en led med dålig mobiltäckning. Ledig och mellan jobb.
För nu är det dags för mig att – som det heter – gå vidare till nya spännande uppdrag.
Det är inget litet kliv att ta, för det innebär också att jag som journalist byter bransch, efter att i 20 års tid ha haft svenskt lantbruk i fokus.
Mina första större artiklar om lantbruket handlade faktiskt om mjölkproduktionen. Tillsammans med en fotograf följde jag under ett år för min lokaltidnings räkning vardagen på Säby gård i Järna. Både jag och läsarna lärde oss mycket under det året och för mig blev det startskottet för en fortsatt lantbruksbevakning för tidningen och därefter en anställning på Land Lantbruk.
LÄS MER: Ett djurskydd att vara stolt över
20 år är både en kort och en lång tid när det kommer till frågor som växtodling, avel och djurskötsel. Grundprinciperna för mjölkproduktionen är desamma som när jag började, liksom när Husdjur en gång startades 1948.
Samtidigt har mycket hänt. Den ekologiska andelen av mjölkinvägningen har både ökat och sjunkit tillbaka. Andelen lösdriftsladugårdar har ökat, liksom nymodigheten mjölkningsrobot. Vilareglerna har införts och underlättat. Beteslagstiftningen har justerats. Upphandlingen till offentliga kök har stramats upp så att andelen svensk mat kunnat öka på skolor och äldreboenden. Genomiska tester har snabbat på avelsframsteget och förändrat avelsvärderingen. Sjukdomar som digital dermatit och mykoplasma har (tyvärr) etablerat sig i landet.
Allt det här och mycket mer har varit en stimulerande arbetsuppgift att få följa. Och mycket spännande är på gång framöver. Jag är och har varit extremt stolt över att få ha varit med om att berätta om, inspirera och bevaka vårt svenska lantbruk i allmänhet och föredömliga mjölkproduktion i synnerhet. Jag önskar att fler journalister tog den chansen och liksom jag fick möjlighet att lära sig mer om hur livsmedel produceras i dag.
Jag vill också passa på att tacka alla er som öppnat era stalldörrar och tagit er tid att berätta om era verksamheter, utmaningar och framgångar. En tidning görs bäst tillsammans med sina läsare och för Husdjur är det verkligen extra sant. Så fortsätt att höra av er till redaktionen och bidra till kunskapsspridningen när ni låter Husdjur komma och göra reportage från era gårdar.
Det ska bli så spännande att fortsätta följa mjölkbranschen, om än mer på håll och som en helt vanlig Husdjursläsare.
Så läser du Husdjur
Husdjur finns också som e-tidning, med alla utgåvor sedan 2014. E-tidningen är sökbar och har även en uppläsningsfunktion. Här hittar du e-tidningen: Husdjur
E-tidningen ingår i alla prenumerationer. Här kan du teckna en egen prenumeration och få direkt tillgång till e-tidningen: Prenumerationstjänst (preno.se)