Avlar med rött hjärta

På Rårödsgården har korna hög avkastning och samtidigt bra hälsa.

Text, Foto Lisbeth Karlsson

FAMILJ: Ivar, 57 och Kerstin Bengtsson, 55. Dottern Caroline, 31 och sambon Magnus har två barn, dottern Sandra, 33 och sambon Christian har ett barn.

ANSTÄLLDA: Ivar och Kerstin arbetar heltid på gården. Caroline arbetar 50 procent som husdjurstekniker och 50 procent på gården. Dessutom två anställda, Matilda och Andreas.

BESÄTTNING: Cirka 235 mjölkkor, 2/3 SRB och resterande holstein.

PRODUKTION: I genomsnitt cirka 12 000 kilo ECM med 4,3 procent fett och 3,52 procent protein. Det skiljer cirka 500 kilo ECM mellan SRB och holstein i besättningen.

DJURHÄLSA: Inga större djurhälsoproblem, lågt antal mastiter och cirka 180 000 celler per milliliter i genomsnitt.

BYGGNADER: Lösdrift för mjölkkorna. Korna går i en enda grupp och mjölkas med robot. Har blandat styrd och fri kotrafik, vilket fungerar bra. Byggde till 2008 och satte in de två första robotarna, ytterligare en 2010 då de även byggde ett ungdjursstall och 2014 sattes den senaste roboten in.

UTFODRING: Rastbete för korna. Mixat foder. På grund av torkan 2018 har Rosa Grönmix använts tillsammans med kraftfoder och HP-massa. Har använt HP-massa i 30 år med gott resultat. Är noga med magnesium i foderstaten, för att undvika beteskramper.

RÅDGIVNING: Anlitar Skånesemin med Genvägen men gör utfodringsstrategin själv med fodersäljaren. Är med i Elitbesättning SRB och bedömer alla första- och tredjekalvare.

AVEL: Fokus på ben, klövar och juver, både SRB och holstein. Dessutom mjölkbarhet för SRB och att de inte har för brett mellan framspenarna. Stambokför både röda och svarta. Gentestar alla kalvar.

INVESTERINGAR: Plansilo 2018.

FRITID: Ivar jagar. Caroline och Kerstin ägnar sig åt hästar och ridning. Kerstin är engagerad i den lokala SRB-klubben och sitter i stämmovalberedning inom Skånemejerier.

FRAMTIDEN: Caroline och hennes sambo är intresserade av att eventuellt ta över gården. Stort beslut.

Vi mjölkbönder – Rårödsgården

Gård: Rårödsgården, Stehag i Eslövs kommun, Skåne län.

Växtodling: Äger 50 hektar åker och arrenderar ytterligare 50 hektar. Treåriga vallar. Har haft speciell vallfröblandning med lusern i, men har gått ifrån det. Lejer bort huggning och hackning. Plansilo, investerade i fler fack 2018.

I juni 2018 fanns det 320 företag med mjölk­produktion i Skåne län. Källa: Jordbruksverket