Sicken ko – 958 Sickan

En fantastisk livstidsproduktion, men ändå ingen ko som sticker ut i besättningen. 958 Sickan är en ko som bara mjölkar på utan att göra så mycket väsen av sig.

Text Ann Christin Olsson

– DET ÄR VÅR FÖRSTA 100-tonnare, säger Jennie Lindhagen, som sedan åtta år är mjölkföretagare på Bredgården i Marbäck i Ulricehamn i Västergötland, tillsammans med sin make Carl Lindhagen.

I besättningen finns 160 årskor, 90 procent är holstein, precis som Sickan, och 10 procent SRB.

Sickan och Blomstra är de två kofamiljer som blev kvar när ladugården brann 1974. Alla kor och de flesta ungdjur brann inne. Men en grupp småkvigor var ute i en liten fålla för tillvänjning inför betessläpp när det brann, och en av dem var 958 Sickans anmoder.

– Hon har gett jättebra döttrar, säger Jennie Lindhagen.

När Carl Lindhagens föräldrar byggde upp mjölkproduktionen igen, fick de köpa in mycket djur och därför har de fortfarande ganska många olika kofamiljer i besättningen. De fyra döttrar som de fått efter 958 Sickan har tyvärr gått ut ur produktion av olika anledningar. Men de har en ättling till henne som precis kalvat in. Om det går bra vid den kommande kalvningen är målet att seminera 958 Sickan med könssorterat för att öka chansen att få en kvigkalv.

– Vi vill gärna ha en till dotter efter henne. De har tidigare haft två kor från andra kofamiljer som varit över 90 000 kilo, men inte nått hela vägen fram till 100-tonnare. Nu har de en, 1070 Sara, som är uppe i 81 000 kilo.

JENNIE LINDHAGEN beskriver 958 Sickan som en lagom stor ko med bra och hållbar kroppsbyggnad.

– Hon är fin i kroppen, men ingen utställningsko.

Det är en ko som varit lite av en doldis då hon regelbundet kalvat med 13 månaders kalvningsintervall, varje gång efter två semineringar. Och sedan har hon mjölkat på med jämna och fina laktationskurvor, utan att sticka iväg med extremt hög avkastning.

Men hon har humör när de ska göra något med henne. Och hennes akilleshäl har varit klövhälsan. Hon behöver tre verkningar per år för att fungera, och om verkningen någon gång blivit försenad kan hon få krångel med bakklövarna. Numera är hon också trespent efter en mastit.

– Hon är i sin nu, men annars i full gång.

Foto: Jennie Lindhagen

Fakta/958 Sickan

  • Född: 1 mars 2009.
  • Far: Rakuna.
  • Morfar: Ersgard.
  • Antal laktationer: 8.
  • Antal kalvningar:
  • 8 kalvningar varav 4 tjur- och 4 kvigkalvar.
  • Livstidsproduktion:
  • 103 865 kilo ECM, 108 208 kilo mjölk, 3,68 procent fett och 3,39 procent protein.

Tipsa!

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.