Mor och dotter låg alltid sida vid sida

De två SRB-korna 828 Bella och dottern 1171 Bella fanns alltid vid varandras sida. Deras avkommor har bidragit starkt till det nordiska avelsarbetet.

Text Lisbeth Karlsson

BELLAFAMILJEN ÄR en tongivande kofamilj på gården Gudmundstorp i Ljung, Västra Götaland. Familjen har funnits på Gudmundstorp så länge Carolin Wedemalm har jobbat där och 828 Bella var en av Carolins favoriter.

– Hon är en av de kor jag tyckt mest om. Hon hade alltid öronen framåt och väntade på att någon av oss skulle prata med henne. Hon var väldigt social, men samtidigt var hon väldigt bestämd. Det fanns humör i henne. Skulle vi flytta henne någonstans så ville hon ta det i sin egen takt, säger Carolin Wedemalm, som 2018 utsågs till Årets djurskötare.

828 Bella och dottern 1171 Bella fanns alltid vid varandras sida. De kunde vara sinlagda vid olika tider och då åtskilda i besättningen, men så snart de var på samma ställe igen så lade de sig bredvid varandra.

BELLAFAMILJEN ÄR stor så på Gudmundstorp har man börjat kalla kossorna efter sina respektive fäder, så Bella med tjuren Hambo som far har fått heta Bella Hambo till vardags.

Bella-familjen kännetecknas av långlivade kor som är lugna och bara ”tuffar på”. 828 Bella blev 13 år och producerade mer än 100 ton mjölk. Dottern 1171 Bella var precis likadan, men levde ”bara” i åtta år. Hon blev mor till Viking-tjuren Ambra (Alibi-Ullimulli) och en av hennes döttrar, 1482 Bella, är i sin tur mor till Vikingtjuren Finez (Finduz-Hambo).

– Det gör att två tjurar härstammar från 828 Bella. Som vår enda 100-tonsko var hon en fröjd för både ögat och plånboken. Hon var lönsam redan som 100-tonnare men med de två tjurarna sålda med henne som ”urmoder” var hon en riktig guldklimp, säger Carolin Wedemalm.

LÄS MER

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.

FAKTA

828 Bella

Far: Brolin, MF. Botans Under åtta laktationer producerade hon sammanlagt 113 ton mjölk. Hennes medelproduktion för åtta laktationer låg på 11 179 kilo ECM, med 4,4 procent fett och 3,8 procent protein.

1171 Bella

Far: Ullimulli, MF. Brolin Under sina sex laktationer producerade honom sammanlagt strax under 71 ton mjölk. Medelproduktionen låg på 11 992 kilo ECM med 4,2 procent fett och 3,4 procent protein. 1171 är mor till Vikingtjuren VR Ambra.