Inga – en ko med sisu

Hon är den första hundratonnaren i besättningen, men annars en osynlig dam. Inga sköter sig själv och behöver aldrig hämtas till roboten.

Text Ann Christin Olsson

446 INGA KÖPTES in som kviga 2012 från en mjölkgård som skulle sluta med korna. Hon är en av 70 kor i robotbesättningen hos Niclas Sjöskog på Sjöskogs lantbruk i Purmo, cirka fyra mil sydost om Jakobstad i Finland.

– Jag köpte henne för att få in lite nytt djurmaterial, säger Niclas Sjöskog.

Och det blev en lyckträff, hon är något av en idealko. Även om hon har levererat bra med mjölk, är det dock sämre med kvigkalvar och hon är fortfarande den enda Inga-kon i besättningen. På åtta kalvningar har hon fått sex tjurkalvar och två kvigkalvar. Kvigkalven som föddes i höstas är efter Monty och den hoppas Niclas Sjöskog på. 446 Inga är dräktig med Heat och ska kalva igen i oktober.

– Det var en vanlig dos, men nästa gång blir det nog könssorterat, säger Niclas Sjöskog som hoppas få fler kvigkalvar efter henne.

Tidigare har han haft några kor som kommit upp i 80 till 90 ton. I somras var det en ko som föll på målsnöret och kom upp i 98 ton. Inga är den första att nå över 100 ton.

– Det är en stor ko och Inga är välbevarad, både i juver och exteriör.

I STAMBOKFÖRINGEN har hon framför allt fått en positiv bedömning för juver. Celltal för alla laktationerna har i snitt legat på 92 000. Förutom en behandling för mastit i december har hon bara haft besök av veterinären en gång efter en klövskada och behandlades med smärtstillande. Klöven har inte läkt ihop helt korrekt och även om hon inte är halt är det hennes svaga punkt.

– Det kan bli någon laktation till, men kanske stoppar det henne från att komma upp i 150 ton.

Sedan tredje kalvningen har Inga legat på 13 500 till 14 500 kilo mjölk per laktation. Fetthalten har varit lite låg med 3,9 procent fett och proteinet har legat på 3,5 procent i genomsnitt för hela livstidsproduktionen. Hon har varit fruktsam och i medeltal haft 1,75 inseminationer per dräktighet.

– Hon är snäll och har inte fått några later med åren. Hon har aldrig haft ett larm i roboten. Jag skulle gärna ha fler sådana kor.

Foto: Niclas Sjöskog

Fakta/446 Inga

  • Född: 4 juli 2011.
  • Far: Rödding.
  • Morfar: Ligö.
  • Kalvningar: 8, varav 2 kvigkalvar.
  • Livstidsproduktion hittills:
  • 100 567 kg mjölk.
  • Senaste laktation: 14 628 kilo mjölk.
  • Högsta dygnsavkastning: 68,5 kilo.
  • Bedömd 2017: Kropp 79, Ben 71, Juver 85, Totalt 79.

Tipsa!

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.