Ida – en riktig diva

Hade 1463 Ida varit en människa hade hon blivit en hög chef. Hon vet vad hon vill och bossar gärna med de andra korna i stallet.

Text, Foto Ann Christin Olsson

NUMMER 1463 IDA är både den vackraste och högst producerande mjölkkon på Bollerups naturbruksgymnasium. Hon är den högst bedömda kon i besättningen, men har lagt sig till med lite primadonnafasoner.

– Hon har ett stort ego, säger Roger Mårtensson, ladugårdsförman på Bollerups naturbruksgymnasium i Tomelilla. Hon gör precis som hon vill.

Som senast när det var klövverkning. Trots grimma och vinsch lyckades hon ställa sig på tvären så att det inte gick att dra in henne i boxen. Eftersom hon hade fina klövar så fick hon stå över. Lika knepig kan hon vara när hon ska semineras.

– Man får jobba efter hennes premisser.

I övrigt sköter hon sig själv i lösdriften. På frågan om hon ställts ut skrattar Roger Mårtensson.

– Hon är inte elak, men det skulle inte gå. Hon gör bara det hon själv vill.

Som mest har 1463 Ida varit uppe i 81,1 kilo mjölk per dygn och har en bra mjölkhastighet på 4,5 liter per minut. Hon brukar gå till roboten lite drygt fyra gånger per dygn. Halterna fett och protein ligger på 4,2 och 3,2 procent.

Vid ett tillfälle har hon sintidsbehandlats, men i övrigt har hon haft en bra juverhälsa. För närvarande ligger hon mellan 50 000 och 100 000 i celltal.

HON HAR VARIT svår att få dräktig. 1463 Ida kalvade den 15 november förra hösten och är seminerad igen, men inte dräktighetsundersökt. Löper hon om kommer hon att få flera chanser. En sista utväg får bli med en köttrasdos. Men Roger Mårtensson skulle gärna ha en renrasig kvigkalv efter henne.

– Blir hon bara dräktig nu så kan hon bli en 100-tonnare. Det är en väldigt stark ko, både som individ och exteriört.

De enda invändningarna mot hennes exteriör är att hon är lite för grov och stor, med 151 centimeter i korshöjd. Planen är att seminera henne med tjuren Landslide som är av mindre, ädlare typ. Hennes mormor 1111 Ida räddade Roger Mårtensson livet på genom konstgjord andning när hon föddes. Med tanke på vilken fantastisk dotterdotter hon sen fick var det tur att det gick vägen.

Fakta/1463 Ida

  • Ras: Holstein.
  • Född: 10 oktober 2015.
  • Far: Domestic.
  • Morfar: Orange.
  • Kalvningar: Tre kalvningar varav en kviga.
  • Senaste laktationen: 19 770 kilo ECM.
  • Livstidsproduktion: 69 070 kilo ECM.
  • Exteriör: Helhet 87, typ 89, juver 87, ben 84.

Tipsa!

Har du en ko som du vill berätta om? Hör av dig till oss på redaktionen; husdjur@vxa.se eller 010-471 09 42.