Vilja – en fräsch och social fjällko

44 Vilja är en ko som vet vad hon vill och som producerat bra genom åren, trots att hon fick omdömet ”hobbyko” när hon var ny i besättningen.

Text, Foto Ann Christin Olsson

44 Vilja kom som dräktig kviga till Cecilia Olsson och Lars-Ewe Thomsson i Rovalds Eskelhem i Gotlands Tofta för att en tidigare anställd tyckte att det behövdes en fjällras i besättningen.

– Hon är jättesocial, säger Rindi Lindqvist, djurskötare på gården.

De första åren kunde de inte ha henne på sinkobetet som ligger på andra sidan vägen. Så snart hon såg någon på gårdsplanen sprang hon till stängslet och råmade för att få uppmärksamhet.

– Ja, hon är social mot oss tjejer, säger Cecilia Olsson. Men hon bryr sig inte om min man och son.

Uppe i nio laktationer

Nu har 44 Vilja börjat sin nionde laktation och ligger efter 100 dagar på cirka 35 kilo mjölk. Celltalet har legat lågt, men vid den senaste kalvningen blev hon trespent efter ett spentramp. I övrigt har det inte varit några problem med hälsan, mer än något klövsulesår längre tillbaka. Om hon håller sig frisk kan hon bli seminerad igen, dock är det tveksamt om hon kan hålla i och komma upp i 100 ton.

– Men hon är fräsch för att ha kalvat nio gånger, säger Cecilia Olsson.

44 Vilja bidrar med mer än sin charm till besättningen. Hennes avkastning den senaste laktationen låg på 10 281 kilo mjölk med 4,8 och 3,8 procent fett och protein, vilket blir 11 590 kilo ECM. Det är över genomsnittet i besättningen med 140 kor.

– Hon har aldrig behövt hämtas till roboten, hon sköter sig exemplariskt, säger Cecilia Olsson.

Nybliven tjurmoder

Trots att hon, precis som jerseykorna, är mindre än holsteinkorna, så tar Vilja för sig i lösdriften. Dock hittar hon på färre hyss än vad jerseykorna kan göra.

Hon är också fruktsam och har fått nio kalvar på totalt elva semineringar. 44 Vilja är mor till den nu aktuella semintjuren Sorken som Viking genetics satte in i januari och därmed lite av en kändis i fjällraskretsar. Det finns en dotter, 465 Vilja, och en dotterdotter, 665 Vilja, så beroende på hur de sköter sig kan det bli fler Viljor i besättningen.

44 Vilja

  • Född: 22 januari 2012.
  • Far: Vidio.
  • Morfar: Marieberg.
  • Kalvningar: 9 kalvningar, varav 5 tjurar och 4 kvigor.
  • Livstidsproduktion: 67 935 kilo ECM
  • Aktuell som: Mor till semintjuren Sorken.