I september 1995 publicerade Husdjur ett reportage om Mats och Åsa Karlsson som har rötter i Småland och Västmanland. De köpte 1992 sin gård strax utanför Boden och började med 24 kor inköpta från Småland. Besättningen mjölkade då drygt 7 000 kilo i snitt men redan tre år senare hade medelavkastningen för de 38 korna höjts till 12 518 kilo ECM, vilket placerade dem högst upp på avkastningslistan i Sverige. Med Norrlandstillägget betalades den levererade mjölken med i snitt 3,80 kronor per liter.
I dag har de gått över helt till holstein och utökat besättningen till cirka 340 kor som fortfarande mjölkar i snitt över 12 000 kilo ECM. Det är fortfarande över genomsnittet för Sverige, däremot låg landets högst avkastande besättning förra året på 15 264 kilo ECM.
Jämför mjölk med långtradare
Arealen hos Åsa och Mats Karlsson utgjordes 1995 av 75 hektar, varav 25 hektar var ägd mark. Det har utökats till i dag 620 hektar. Fram till 1998 hade besättningen dispens från betesdrift, men nu har djuren tillgång till 115 hektar bete.
I artikeln från 1995 förklarar Mats att fodret har en stor roll i den höga avkastningen och han jämförde det med att köra långtradare.
”Om jag ska köra långtradare från Boden till Stockholm så duger det inte att tanka så att man bara kommer till Örnsköldsvik. Det är likadant med korna. De måste få så att de orkar hela vägen. Precis som ett fordon så måste de skötas om också”, sa Mats till reportern Lars Sönnergren.
Katastrof när taket rasade
2018 drabbades familjen Karlsson av en katastrof, då en stor del av taket på lösdriften byggd 2010 rasade in på grund av stora mängder tung snö. En stor andel av besättningens kor dog vid händelsen.
Efter det har det tagit tid att bygga upp såväl lösdrift som besättning och produktion igen, men nu ser det positivt ut och besättningen är nog snart uppe på sin rekordnivå från 1995.
Att det finns framtidstro är dock klart, för Åsa och Mats har satsat på att bygga – i början av året invigs den nya lösdriftsdelen för sinkor på gården. Bättre miljö för sinkorna lär plussa på bra förutsättningar för ytterligare produktionshöjning. Dessutom är de tre sönerna Kalle, Olle och Pelle intresserade av att ta över gården. Ett generationsskifte är under uppsegling.