En av många Malin på Bredäng

Malin är gammal i gården. Hon fyller snart 14, är nykalvad och får hänga med så länge både ben och klövar håller.

Text Marianne Lindberg

Morgan Kullberg på Bredäng i Blekinge prisar att han har en hållbar ko, 260 Malin. Hon blir 14 år sista november och har hittills fått tolv kalvar, den senaste i september. Den första fick hon i december 2010. Hon har överlevt tre av sina kvigdöttrar, bara en är ännu kvar i livet.

– Tyvärr har det mest blivit tjurkalvar, åtta stycken, berättar Morgan Kullberg.

Han överväger nu att låta seminera Malin en gång till.

– Hon har hållit sig frisk genom åren och har bara varit sjuk någon enstaka gång i en kalvförlamning.

Bete med havsutsikt

260 Malin går tillsammans med övriga mjölkkor på gården på bete sju månader om året, med start den första maj varje år. Ungdjur och sinkor betar strandängarna men även mjölkkorna har havsutsikt på de frodigare betena längre in mot land.

Malin är snäll och gör inte så mycket väsen av sig.

-– Men jag tycker att hon har blivit lite mer envis med åren. Och hon är inte den som backar i fall någon yngre ko söker strid. Hon vet var hon hör hemma i hierarkin, säger Morgan Kullberg.

Har en plats

Bredängs gård har en uppbunden besättning med 18-19 mjölkkor, varav 60-70 procent är SRB – resten är holstein förutom en fjällraskviga.

– Alla kor, utom två, heter Malin eftersom de härstammar från samma bruna ko född 1991. 260 Malins pappa är holsteintjuren Ytterby, berättar Morgan Kullberg.

Även om nummer 260 inte är någon storproducent har hon en plats i mjölkbesättningen ännu en tid framöver.

– Visst märks det att hon börjar bli gammal. Nu tar vi ett år i taget. Så länge ben och klövar håller får hon fortsätta i produktionen. Men att låta henne stanna kvar som pensionär kommer inte att bli aktuellt, säger Morgan Kullberg.

260 Malin

  • Bor: Bredängs gård, Jämjö i Blekinge 
  • Far: Holsteintjuren Ytterby
  • Född: 30 november 2008
  • Kalvningar: 12, varav 4 kvigor
  • Livstidsavkastning: 115 ton ECM