Från showmanship till avelsansvarig

Nio år gammal visade Linn Gullberg upp Milamässans bästa kalv, och kom med på bild i Husdjur. Kalvvisningarna ledde henne senare ut i världen och gav henne ett socialt nätverk och ovärderliga kunskaper.

Text Lisbeth Karlsson

De var bara fyra år, Linn och tvillingsystern Jonna Gullberg, när de första gången deltog i en showmanshiptävling med sin jerseykalv. Den ena drog i kalven och den andra puttade på.

Ur Husdjur 2 1995

Föräldrarna Tommie Eriksson och Kersti Gullberg hade en mjölkbesättning med 25-30 uppbundna kor. Några av dessa ställde de ut på utställningar i Skåne, så Linn och Jonna kom tidigt i kontakt med utställningar. Under Milamässan 1995 var systrarna nio år och fick varsitt pris, för bästa kalv och bästa uppvisning, och kom med på bild i Husdjur.

Tidig med showmanship

Karin Eriksson, före detta mjölkföretagare på Ugerup utanför Kristianstad och den som introducerade showmanship i Sverige, var den som drog med systrarna Gullberg i showmanshipträningen i Skånesemins ungdomsklubb.

– Vi var ofta hemma hos henne och fick lära oss att tvätta och klippa kalvar, säger Linn Gullberg som i dag hunnit fylla 37 år.

Hon är den av systrarna som fortsatte med kor. Showmanship gav henne ett stort kompisgäng i Sverige och hon fick med åren även kontakter utomlands när hon tävlade internationellt. Det ledde henne även vidare ut i världen, bland annat till USA där hon studerade och arbetade under några år.

– Jag träffade många människor som jag fortfarande har kontakt med. Det är det som är så roligt när vi i dag åker på utställning. Visst är det roligt att se djuren, men det är också kontakten med alla de människor som jag lärt känna genom showmanshipen, säger Linn Gullberg.

Inspiration från USA

De erfarenheterna har gett henne en förståelse för vilka skillnader som finns i förutsättningarna för mjölkproduktion i Sverige och till exempel USA. Ett exempel är management i mjölkproduktionen, vilket hon bland annat läste en ettårig utbildning vid universitetet i Madison, USA.

– Jag tänkte att ”oj, vi har mycket att lära oss i Sverige”. Nu börjar vi prata mer management även i Sverige, men vi har fortfarande kvar att lära, säger Linn Gullberg.

Efter sina år utomlands gick hon lantmästarutbildningen på Alnarp och arbetade därefter som djurskötare och på Semex Sweden.

– Det är en bra erfarenhet och en styrka för jag vet hur arbetet fungerar ute på gårdarna, säger Linn Gullberg.

Nya generationer Gullberg

Även om hon arbetar heltid med avel på jobbet som avelsansvarig på Skånesemin så har hon också ett par holsteinkvigor hemma på gården utanför Hörby.

– Vi har ett par kvigor, en av dem är en ET-kviga. Vi hade jerseykalvar ett tag för att barnen skulle ha en chans att börja med utställningar, men lagom de var i rätt ålder för det så kom coronapandemin, säger Linn Gullberg.

Nu väntar hon sitt fjärde barn och vem vet, så småningom kanske vi får se ytterligare en generation Gullberg-barn i ringen vid Elmia i höst.

Foto: Privat